Mainos

"Sinun suusi on siivottomin persläpi maailmassa" – Trumpin puheet suututtavat ympäri maailmaa, jopa Norja hermostui

– Donald Trump, sinun suusi on siivottomin persläpi maailmassa, tiivistää Meksikon entinen presidentti Vicente Fox Quessada reaktiot presidentti Donald Trumpin tuoreimpaan lohkaisuun persläpimaista.

Amerikkalaisviestimien mukaan Trump olisi kysynyt eilen maahanmuuttoa käsittelevässä tapaamisessa Valkoisessa talossa lainsäätäjiltä: Miksi me otamme kaikki nämä ihmiset perslävistä tänne?

Perslävillä presidentti tarkoitti useita köyhiä Afrikan maita sekä Haitia ja El Salvadoria.

Trumpin puheet ovat nostaneet niskakarvat pystyyn kotona ja muualla.

Meksikon entinen johtaja Fox Quessada twiittasi lisäksi, että Trumpin sopisi muistaa myös omat maahanmuuttajajuurensa. Hänen isoisänsä on lähtöisin saksalaisesta Kallstadtin kylästä.

Haitin hallitus ja maan suurlähettiläs ovat pyytäneet Yhdysvalloilta tarkennusta Trumpin sanomisiin.

”Ei yllätä ketään”

Haitin suurimman sanomalehden Le Nouvellisten päätoimittaja Franz Duval sanoo, että Trumpin kommentti on mahdollisuus herättää yhä vuoden 2010 maanjäristyksestä toipuva Haitin kansa.

– Nyt kun koko maailma on tietoinen meistä, olemmeko mielellämme osa tällaista kuvaa? Eikö mikään muuta sitä? Ruokimmeko edelleen tällaista sotkua ja typeryyttä, joka käyttää meitä koristeena? Duval kirjoittaa.

Montrealissa Kanadassa olevan haitilaisyhteisön edustaja Marjorie Willefrance sanoo The New York Timesissa, että Trump tunnetaan.

– Me kaikki tiedämme kuka hän on, hänen puheensa eivät enää yllätä ketään.

Columbian yliopiston historioistsija Mae M. Ngai sanoo lehdessä, että esimerkiksi Haiti ja El Salvador ovat surkeassa jamassa suurelta osin Yhdysvaltojen ansiosta. Yhdysvallat on tukenut maiden diktatuureja omista lähtökohdistaan.

Näin New York Daily News ottaa asiaan kantaa:

Skandinaavit kunniaan

Trumpin puheiden mukaan tulokkaita pitäisi ottaa sitä vastoin sellaisista maista kuten Norja. Trump ja Norjan pääministeri Erna Sollberg tapasivat Washingtonissa keskiviikkona.

Norjalaiset eivät ole olleet kovin tyytyväisiä kommentoinnin saamaan sävyyn.

Kolumnisti Andreas Wiese sanoo The New York Timesin mukaan, että Trump käyttää kongressiedustajien läsnäollessa Norjaa oman rasistisuutensa esimerkkinä.

Yhdysvaltoja seurannut veteraanitoimittaja Helge Ogrim puolestaan sanoo, että kommentit ovat kuva nationalistisesta, köyhää kieltä käyttävästä ja hyvin epäpätevästä presidentistä.

Heti alkuun

Presidentti Trump on herättänyt suurta pahennusta ja jopa vihaa muukalaispuheillaan koko kautensa ajan. Alkupäivistä lähtien.

Heti virkakautensa ensimmäisinä päivinä Trump julisti uudet periaatteet, joilla pidetään radikaalit islamistit poissa Yhdysvalloista.

Se tarkoitti suuren kohun herättänyttä listaa muslimimaista, joiden kansalaiset eivät päässeet Yhdysvaltoihin.

Trumpin täytäntöönpanomääräys esti syyrialaisten tulon maahan toistaiseksi. Lisäksi maahantulo kiellettiin Iranista, Irakista, Libyasta, Somaliasta, Sudanista ja Jemenistä.

Pian Trumpin virkaanastujaisten jälkeen tuore presidentti aiheutti kohun, kun hän haukkui Australian pääministerille puhelimessa Barack Obaman tekemän sopimuksen, jonka mukaan Yhdysvallat ottaisi vastaan noin tuhat turvapaikanhakijaa, joita Australia ei ole suostunut päästämään maahan.

– Vakuutan sinulle, että turvapaikanhakijat ovat pahoja. Siksi he ovat nyt vankilassa. He eivät ole mitään ihania ihmisiä, jotka menevät töihin paikalliselle maitotilalle, Trump sanoi pääministeri Malcolm Turnbullille.

New York Times raportoi muutama viikko sitten, että Trump on väittänyt yhdessä maahanmuuttoa käsittelevässä kokouksessa, että kaikilla haitilaisilla on AIDS. Meksikolaisia hän kutsui taannoin raiskaajiksi.

The Guardian uutisoi tänään, että Trump on perunut matkansa Lontooseen häntä vastaan suunnattujen mahdollisten protestien takia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.