Sinnikäs ja ikimuistoinen matka halki Suomen! 71-vuotias Ritva ratsasti seurueineen Hangosta Nuorgamiin: "Jos hevoset eivät olisi kantaneet, niin Ritva olisi luultavasti kantanut hevosetkin"

4:11
Kuuntele Ritvan kommentit upean suorituksen jälkeen MTV Uutiset Liven haastattelusta.

Tänään tulee kuluneeksi yli kaksi kuukautta siitä, kun ystävykset aloittivat matkan, jota voidaan pitää Suomen ennätyksenä. Kukaan muu kun ei aiemmin ole ratsastanut Suomea päästä päähän suomenhevosella.

Kaikki alkoi 18. heinäkuuta Hangon Tulliniemen satamasta.

– Hevoset olivat tyynen rauhallisia. Tukijoukot pitivät huolta, että meillä ja hevosilla oli kaikki valmiina. Meitä oli siinä Ritva, Pinja ja minä.

Näin Kirsi Kokkonen muistelee heinäkuisia tunnelmia MTV Uutisille. Kokkosen äänestä on kuultavissa tyytyväinen hymy, kun hän kertoo seurueen matkasta.

Iltapäivällä hän odotteli malttamattomana Ritva Lampista ja Pinja Mäntystä saapuviksi Nuorgamiin, jossa sijaitsee pitkän ratsastusseikkailun päämäärä.

Kirsi kertoo 71-vuotiaan Ritvan olevan ainoa kolmikosta, joka on ratsastanut matkan jokaisen kilometrin. Niitä kertyy Hangosta pohjoiseen hevosreittejä pitkin noin 1 800 kilometriä.

Ainoastaan ratsastusseuralainen on vaihdellut.

– Ritvan sukulaistyttö Pinja on ollut mukana tai sitten minä.

Koko matkan ajan tukijoukoissa on kulkenut lisäksi Ritvan mies Markku, joka on huolehtinut yösijat sekä ruoat päivän päätteeksi valmiiksi niin ratsastajille kuin hevosillekin.

Viime hetken muutoksia ennen matkaan

Kirsi kertoo tutustuneensa Ritvaan ratsastusharrastuksen kautta 90-luvulla. Ritvalla on pitkä ratsastustausta ja hän on toiminut matkaratsastuksen maajoukkuevalmentajana sekä edustanut Suomea kolmessa maailmanmestaruuskilpailussa.

Konkari joutui kuitenkin tiukan valinnan eteen juuri ennen Hanko–Nuorgam-matkaa.

– Ritvan luottohevonen loukkasi jalkansa ennen lähtöä ja sen sijaan matkaan lähtikin nuorempi suomenhevonen Rusliina. Ritva ehti valmentaa Rusliinaa koitokseen vain muutaman viikon ajan ennen h-hetkeä.

Rusliinan lisäksi matkaa on taitettu Mirakles-nimisen suomenhevosen kanssa.

Kirsin mukaan kaviot ovat kopsuttaneet päivittäin noin 50 kilometrin matkoja, minkä jälkeen ratsut ovat saaneet ansaitsemansa hyvät yöunet.

Öitä ja rentoutumista luonnon helmassa

Matkaratsastuksen lisäksi seurueelle on tullut tutuksi karavaanarielämä, sillä Ritva on yöpynyt miehensä kanssa heinäkuun lähdön jälkeen joka yö asuntoautossa.

Öitä on vietetty niin Etelä-Suomen hevostallien pihoissa kuin pohjoisen tuntureilla.

Yksi ilta on kuitenkin painautunut Kirsin mieleen.

– Sastamalassa Kärppälän ratsutilalla pääsimme päivän päätteeksi valtavaan paljuun. Siinä tuli ihan hotellimainen tunnelma, se oli huikeaa.

Tsemppiviestejä ja herkkutoimituksia tuntemattomilta

Kolmikon ratsastustempausta on voinut seurata sosiaalisesta mediasta, minne Kirsi ja Pinja ovat julkaisseet kuvia matkan varrelta.

Facebook-sivuston julkaisut ovat keränneet satoja tykkäyksiä ja innokkaimmat ovat käyneet tsemppaamassa ratsastajia kasvotusten.

– Kuulin, että Ritvalle ja Pinjalle oli ihan tuotu suklaata ja hevosille porkkanoita. Olemme olleet häkeltyneitä, miten hyvin sosiaalinen media on levittänyt tietoa matkastamme. Mutta voihan tässä sanoa, että tämä on Suomen ennätys, Kirsi kiteyttää naureskellen.

Määränpäässä odottaa lämmin mökki ja sauna

Ratsastustempaus päättyy tänään, kun Ritva ja Pinja saapuvat ratsuillaan Kaldoaivin erämaa-alueen läpi Nuorgamiin.

Suomen pohjoisimman kylän sää näyttää Kirsin mukaan varsin kylmältä ja sateiselta, mutta urakka tullaan palkitsemaan lämpimällä mökkimajoituksella sekä kahden tunnin saunavuorolla.

Matka on vaatinut sisua ja kestävyyttä, mutta niitä ominaisuuksia Kirsi kertoo ystävästään löytyvän.

– Ritva on sinnikäs ja sitkeä nainen. Voisi sanoa, että jos hevoset eivät olisi kantaneet, niin Ritva olisi luultavasti kantanut ne hevosetkin, hän kommentoi hymyilevällä äänellä.

Kuvia ja tunnelmia 1 800 kilometrin ratsastustempauksesta voit katsoa jutun alussa olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja