Mainos

Sinisten kielikokeiluhankkeesta valtava pettymys: Vain kuusi kuntaa lähti tarjoamaan toisen kotimaisen tilalle vaihtoehtoa

Vain kuusi kuntaa on hakenut lupaa osallistua kielikokeiluun, jossa toisen kotimaisen kielen tilalle tarjotaan jonkin muun vieraan kielen opintoja peruskoulun 5. ja 6. luokalla ensi syyslukukaudesta alkaen.

Lupaa hakivat Jämsä, Kaustinen, Pieksämäki, Rovaniemi, Savonlinna ja Ylöjärvi. Savonlinna on hakenut lupaa neljälle koululle, muut kunnat yhdelle. Yhteensä kouluja on siis yhdeksän, joissa on yhteensä 486 oppilasta. Vuoden alussa voimaan tulleen kokeilulain puitteissa kielikokeilua olisi voitu tarjota 2200 oppilaalle.

Kokeilua oli ajanut puolueista siniset ja etenkin sen puheenjohtaja Sampo Terho. HS:n haastatteleman Terhon mukaan yksi syy vähäiseen kiinnostukseen oli, ettei laissa mainittu mahdollisuus vapautua toisen kotimaisen kielen opiskelusta myös lukiossa tai ammattikoulussa mennyt perille.

Terho ihmetteli HS:lle, ettei edes perusuomalaiset puolueena puoltanut kielikokeilua Helsingissä.

Yleisin hakemuksissa tarjottava kieli on venäjä. Valittavaksi tarjotaan myös espanjaa, ranskaa ja saksaa.

Ruotsinkielisiltä perusopetuksen järjestäjiltä ei tullut yhtään hakemusta.

Opetushallitus tekee ehdotuksen kokeiluluvan saajista opetus- ja kulttuuriministeriölle, joka tekee päätökset luvan saajista kevään aikana.

Kokeilu on osa syyskuussa 2016 käynnistynyttä hallituksen Uusi peruskoulu -ohjelmaa, jonka tavoitteena on kieltenopetuksen lisääminen ja monipuolistaminen. Eduskunta sääti toteuttamista varten erillisen kokeilulain, joka tuli voimaan tämän vuoden alusta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.