HS: Kielikokeilu vaakalaudalla – yksi kuudesta kunnasta perui osallistumisensa

Kaustisen kunta Keski-Pohjanmaalla vetäytyy kokeilusta, jolla pakollinen ruotsin kieli voitaisiin korvata muulla kielellä, kirjoittaa Helsingin Sanomat. Se tarkoittaa, että kiinnostuneiden kuntien määrä putoaa viiteen.

Lehden mukaan opetus- ja kulttuuriministeriö harkitsee nyt, kannattaako kielikokeilua ollenkaan järjestää. Päätös tehtäneen alkuviikosta.

Kaustisen kunnanhallitus kumosi sivistyslautakunnan aiemmin tekemän päätöksen osallistua kokeiluun.

– Lautakunnassa päätös syntyi äänestyksen jälkeen ja hakemus laitettiin menemään. Myöhemmin kunnanhallitus kuitenkin käytti otto-oikeuttaan ja perui hakemuksen, sanoo Kaustisen keskuskoulun rehtori Mailis Tastula Helsingin Sanomille.

Tastulan mukaan tärkein syy perua kunnan osallistuminen on, että Kaustinen sijaitsee ruotsinkielisen alueen reunalla ja kunta tekee laaja-alaista yhteistyötä ruotsinkielisen seudun kanssa.

Mukana kokeilussa olisivat vielä Jämsä, Pieksämäki, Rovaniemi, Savonlinna ja Ylöjärvi. Kokeilun piirissä olisi näin ollen Helsingin Sanomien mukaan noin 450 oppilasta.

Kokeilu koskisi 5. tai 6. luokan oppilaita, jotka aloittaisivat toisen kotimaisen kielen opiskelun tulevana syksynä, ja kestäisi siihen asti, että sen aloittaneet oppilaat valmistuvat peruskoulusta.

Osallistuminen kokeiluun on oppilaille vapaaehtoista. 

Lue myös:

    Uusimmat