Sinilevän myrkyllisyyden voi pian testata itse

Teknologian tutkimuskeskus VTT ja Helsingin yliopisto ovat kehittäneet nopean ja edullisen testin myrkyllisen sinilevän havaitsemiseen vesistöistä.

Sinilevätesti on kuin pienoiskokoinen laboratorio. Kuumemittarin kokoiseen laitteeseen johdetaan vesinäyte, jonka mahdollisiin myrkyllisiin bakteerikantoihin laitteen sisältämät vasta-aineet reagoivat. Testi paljastaa muutamassa minuutissa, sisältääkö vesinäyte myrkyllistä sinilevää vai ei.

Uuden pikatestin avulla jokainen voi itse tutkia, onko esimerkiksi mökkirannan uimavedessä myrkyllistä sinilevää. Tällä hetkellä sinilevähavainnot perustuvat lähinnä silmämääräiseen arviointiin. Pelkkien näköhavaintojen perusteella ei voida kuitenkaan varmistua levän myrkyllisyydestä.

Levien myrkyllisyys on tähän asti voitu selvittää pääasiassa laboratorio-oloissa. Esimerkiksi järvien sinileväesiintymistä noin puolet on myrkyllisiä ja aiheuttaa haittaa ihmisille ja eläimille. Uusi pikatesti selvittää nopeasti ja luotettavasti, onko vedessä oleva sinilevä myrkyllistä.

Tämän kesän uimavesien testaamiseen ei pikatestistä valitettavasti ole apua. Testi on parhaillaan kaupallistamisvaiheessa ja sen tie kauppojen hyllyille kestää vielä 2-3 vuotta.

Sinilevät eli syanobakteerit viihtyvät etenkin ravinteikkaissa ja lämpimissä vesissä. Ne muodostavat vuosittain laajoja levälauttoja muun muassa Itämeren alueella. Vuosittaisten leväkukintojen määrään vaikuttaa muun muassa kesän sää ja vesistön ravinnepitoisuudet. Ensimmäiset sinilevälautat alkavat muodostua meriveden pintalämpötilan ollessa 15 astetta.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan sinileväkukintojen huippu Suomen merialueella ajoittunee tänä kesänä heinäkuun lopulle ja elokuun alkuun. Sinileväkukintojen todennäköisyys on arvioitu tänä kesänä jonkin verran viime vuotta pienemmäksi.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat