Mainos

Jopa Yhdysvaltain armeija kiinnostui suomalaisinnovaatiosta, joka paljastaa sinilevän minuuteissa: ”Myrkkyä voi olla vedessä, vaikka levää ei edes enää näy”

2:07
Suomalainen innovaatio paljastaa sinilevän vedestä minuuteissa

Myrkyllistä sinilevää on esiintynyt tänäkin vuonna runsaasti vesistöissämme. Säiden viilennyttyä runsaat levälautat ovat kuitenkin hajonneet veden virtauksen myötä, jolloin esimerkiksi veden uimakelpoisuutta on ollut silmämääräisesti vaikea arvioida.

Turun yliopiston ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:n kehittämästä sinileväpikatestistä toivotaankin nyt ratkaisua jokakesäiseen ongelmaan.

– Sinilevää voi kaikenlaisilla keppitesteillä todeta, että onko sinilevää vedessä vai ei. Ongelma on kuitenkin se, että kun sinilevä kuolee ja uppoaa, niin se vapauttaa myrkyt veteen. Myrkkyä voi olla vedessä vielä päivän pari, vaikka levää ei edes enää näy, havainnoi Teknologian tutkimuskeskus VTT:n johtava tutkija Richard Fagerström.

– Se on vaikea asia esimerkiksi uimisen kannalta, että voiko varmistua siitä, ettei vedessä ole enää mitään myrkkyä, jatkaa johtava tutkija Fagerström.

Testi paljasti sinilevän

Sinileväpikatesti on kahden vuoden tutkimustyön tulos. Tällä hetkellä testi erottaa vedestä kaikkiaan yksitoista erilaista levämyrkkyä.

– Tämä on testinä luotettava. On olemassa kuitenkin monia satoja myrkkyjä, joita se ei välttämättä testaa. Yleisimpiä Itämeressä olevia maksamyrkkyjä se kyllä testaa, selventää Teknologian tutkimuskeskus VTT:n johtava tutkija Fagerström.

MTV Uutiset oli paikalla, kun sinileväpikatestiä testattiin Salossa Mathildan Marinan pienvenesatamassa. Vettä testiä varten haettiin noin parin sadan metrin päästä rannasta.

– Näemme nyt selkeästi, että kontrollin kohdalle on tullut selvä viiva. T-kirjaimen kohdalle alkaa kehkeytyä myös viiva. Siellä on siis reilu nanogramma millilitrassa myrkkyä, kertoo pikatestiä valmistavan Salofa Oy:n tehtaanjohtaja Jarmo Nykänen.

Kiinnostusta ympäri maailman

Kysyntä pikatestiä kohtaan on kasvanut merkittävästi tämän kesän aikana. Maailman ainoa suoraan kuluttajille suunnattu sinileväpikatesti onkin herättänyt kiinnostusta aina ulkomaita myöten.

– Paljon on tullut kyselyjä. Viime vuonna alkoi kyselyjä tulla Australiasta ja Uudesta-Seelannista. Siellä tuotantoeläintaloudet haluavat selvyyden vesialtaistaan, joista he antavat eläimille juotavaa, kertoo Salofa Oy:n tehtaanjohtaja Nykänen.

– Sitten on vielä esimerkiksi Kanada ja Iso-Britannia. Jopa Yhdysvaltain armeija on ollut kiinnostunut tuotteestamme, päättää Nykänen. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja