Mainos

Sinilevä aiheuttaa kalastajille tappioita

Arvokalojen määrä on vähentynyt ja kalakantojen kunto heikentynyt sinilevän lisääntymisen myötä.

Sinilevä aiheuttaa monenlaista harmia Itämeren ammattikalastajille. Arvokalojen määrä on vähentynyt, pyydysten puhdistaminen vie paljon aikaa ja saaliiksi saadut kalat ovat pieniä ja nälkiintyneitä. Tämä selviää Merentutkimuslaitoksen tekemästä kyselytutkimuksesta.

Kalastajat ovat havainneet sen, minkä pitkäaikaiset tilastotkin osoittavat: Suomenlahden sinilevien määrä on selvästi lisääntynyt. Sinilevien ja veden suolapitoisuuden vaikutusta planktoneihin ja kaloihin tutkineet alukset Aranda ja Muikku palasivat tänään kymmenen päivää kestäneeltä Suomenlahden-matkaltaan.

- Erittäin mielenkiintoinen ja onnistunut matka, arvioi Arandan matkanjohtaja ja tutkimushankkeen koordinaattori Markku Viitasalo Merentutkimuslaitokselta.

Matka osoitti, että kilohailia ja varsinkin silakkaa on Suomenlahdella erittäin vähän. Yli kymmenen senttiä pitkistä kaloista suuri osa on huonokuntoisia ja laihoja. Muutos on ollut erityisen selvä vuoden 2002 jälkeen, jolloin myös ammattikalastajien saaliit romahtivat.

Sinilevä vaikuttaa kalanpoikasten kasvuun

Kalakannan huonon kunnon syyksi arvellaan ravinnon heikkenemistä muun muassa veden suolapitoisuuden alenemisen takia. Myös kalojen ravintokilpailu aiheuttaa kasvun ja kunnon heikkenemistä.

Kolmivuotisen tutkimushankkeen laboratoriotutkimukset osoittavat, että sinilevät voivat haitata kalanpoikasten kasvua. Tutkimuksissa puhdasta eläinplanktonia syöneet hauenpoikaset kasvoivat selvästi isommiksi kuin sinilevälle altistettua ravintoa syöneet poikaset. Myös kalojen yleiskunto oli sitä parempi, mitä puhtaampaa ruokaa ne saivat.

Arandan ja Muikun tutkimukset ulottuivat lähes koko Suomenlahden alueelle. Matka oli viimeinen Suomen Akatemian Itämeren tutkimusohjelmassa järjestetyistä tutkimusretkistä. Aranda ja Muikku jatkavat kuitenkin merentutkimusmatkojaan jo ensi viikolla.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 29.07.2005)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.