Sinäkin altistut päivittäin – kohukemikaali aiheuttaa syövän lisäksi myös ylipainoa?

Tuoreen tutkimuksen mukaan kiistelty, ruokapakkauksissa käytetty BPA-kemikaali aiheuttaa syövän lisäksi myös ylipainoa ja diabetesta.

Asiantuntijat ovat erittäin huolissaan Bisfenoli A:n eli BPA -kemikaalin käytöstä elintarvikepakkauksissa. Jo aiemmissa tutkimuksissa on todettu BPA:n aiheuttavan muun muassa syöpää ja sydänsairauksia, mutta tuoreen tutkimustiedon valossa kemikaalilla voi olla muitakin haittavaikutuksia.

Bisfenoli A:ta käytetään polykarbonaatti-muovin valmistuksessa, josta puolestaan valmistetaan muun muassa tuttipulloja, mukeja ja lautasia. Tämän lisäksi BPA:ta käytetään muun muassa säilyketölkeissä sekä virvoitusjuomapulloissa suojaamassa elintarviketta bakteereilta pitkän säilytyksen aikana. Euroopan komissio päätti keväällä 2011 kieltää Bisfenoli A:n käytön tuttipulloissa. Kanadassa BPA-kemikaali on luokiteltu myrkyksi.

Tuoreen espanjalaistutkimuksen mukaan kiistelty BPA-kemikaali voi huijata ihmiskehoa tuottamaan lisää rasvaa, mikä puolestaan aiheuttaa ylipainoa. Tämän lisäksi BPA:n todettiin Miguel Hernendez -yliopiston tutkimuksessa sekoittavan elimistön insuliinitasapainoa, mikä voi pahimmassa tapauksessa johtaa diabetekseen.

Tohtori Angel Nadalin johtaman tutkimusryhmän mukaan BPA-kemikaali vaikuttaa erityisesti ihmisen haimaan, joka on vastuussa insuliinintuotannosta. Jo pieni määrä BPA-kemikaalia voi aiheuttaa haiman vapauttamaan lähes tuplamäärän insuliinia, mitä elimistö oikeasti tarvitsee.

Nadalin mukaan BPA-kemikaalin välttäminen on kuitenkin nykymaailmassa lähes mahdotonta. Vaikka ostoskärryistä jättäisi pois kaikki muovipullot sekä säilyketölkit, altsituu BPA:lle vielä esimerkiksi vessapaperin sekä kassakuittien kautta

BPA vaikuttaa hormonitasapainoon

BPA:sta ollaan huolissaan, sillä se on yksi niistä aineista, jotka mahdollisesti reagoivat elimistössä hormonin tavoin (niin kutsuttu. hormonihäirikkö). Tiedetään, että BPA voi matkia estrogeenia (naishormonia) ja sillä voi näin ollen olla vaikutuksia hedelmällisyyteen, lisääntymiseen, oppimiseen ja hormonijärjestelmään. BPA on myös todettu syöpää aiheuttavaksi aineeksi, mutta silti sitä käytetään laajalti kuluttajatuotteissa.

Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA antoi viimeksi vuonna 2010 lausunnon BPA:sta ja määritteli kemikaalille raja-arvot kuluttajatuotteissa. EFSA hyväksyi BPA:n käytettäväksi elintarvikemuovin raaka-aineena ja sille on asetettu ainekohtainen siirtymäraja-arvo 0,6 mg/kg.

Lähde: Daily Mail, Evira

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat