Simulaatio paljasti: Maata lähellä kulkeva Kamo'oalewa -asteroidi onkin pala Kuuta?

Tähtitieteilijät ovat saaneet todistusaineistoa, jonka mukaan Kamo'oalewa -nimellä tunnettu, Maata suhteellisen lähellä kulkeva asteroidi on saattanut olla alun perin osa Kuuta.

Kamo'oalewa tarkoittaa havaijiksi ”heilahtelevaa kappaletta”. Selvyyden vuoksi todettakoon, että kyseessä on aivan eri kappale, kuin tähtienvälisestä avaruudesta peräisin ollut kohuttu Oumuamua -kappale, joka sai nimensä niin ikään havaijin kielestä.

Kamo'oalewa -asteroidi havaittiin vuonna 2016 ja sen alkuperä on siitä lähtien askarruttanut tutkijoita. Tutkijoiden kiinnostus heräsi, kun kappaleen havaittiin liikkuvan poikkeuksellisen lähellä Maata. Vuonna 2021 tehty analyysi paljasti yllättäen, että Kamo'oalewan koostumus on samanlainen Kuun kanssa.

Tiedesivusto Live Science kertoo tuoreesta tutkimuksesta, jonka mukaan muinainen asteroidin iskeytyminen on saattanut viskata kuun pinnasta kappaleen radalle, jolla Kamo'oalewan on havaittu liikkuvan. Tutkimuksen mukaan aurinkokunnassamme saattaa liikkua muitakin Kuusta peräisin olevia kappaleita. 

Ennen tuoreimpia laskelmia tutkijat uskoivat, että suurin osa törmäyksessä irronneista kappaleista olisi pudonnut takaisin Kuuhun tai iskeytynyt Maahan.

Tutkijat uskovat tuoreiden tulosten antavan paremman kuvan Maata lähellä liikkuvista, mahdollisesti vaarallisista asteroideista.

Tutkimus on julkaistu  Communications Earth & Environment -julkaisussa

Lue myös:

    Uusimmat