Silmälääkäri kertoo: Aurinkolaseitta auringossa altistut näille sairauksille

Silmätautien erikoislääkäri kertoo, miksi aurinkolasien käyttäminen on tärkeää.

Aurinkolasit auttavat näkemään paremmin ja lisäävät useissa tilanteissa, esimerkiksi autoillessa, pyöräillessä, lasketellessa tai veneiltäessä turvallisuutta.

Medilaserin silmätautien erikoislääkäri Erja Oksman kertoi Helmelle, miksi aurinkolasien käyttäminen on tärkeää terveyden kannalta.

Miksi aurinkolaseja kannattaa käyttää?

Auringon häikäisy tuntuu usein epämukavalta ja aurinkolasit auttavat tähän. Häikäisyn kokeminen on yksilöllistä ja toisilla silmät ovat herkemmät valolle. Joillakin kirkas valo voi laukaista esimerkiksi migreenikohtauksen. Kaihi silmissä lisää tyypillisesti valonarkuutta. Joidenkin tutkimusten mukaan altistuminen varsinkin UVB-säteilylle saattaa lisätä kaihin kehittymistä.

Kovin voimakkaan altistuksen auringonvalolle tiedetään aiheuttavan silmien ärsytystä. Niin kutsuttu lumisokeus tarkoittaa sitä, kun voimakas UV-säteily tekee silmän sarveiskalvon pintaan soluvauriota ja silmä kyynelehtii, punoittaa ja sitä särkee. Tilanne ei ole pysyvä, mutta kiusallinen.

Auringon säteily voi aiheuttaa suurina annoksina iholle muutoksia, hyvä- tai pahalaatuisia. Myös silmäluomien iho reagoi säteilylle samoin kuin muukin iho. Lisäksi silmän sarveiskalvon päälle voi kasvaa niin kutsuttu siipikalvo. Siipikalvo saattaa muuttaa näön tarkkuutta kasvaessaan. Siipikalvon kasvun yksi altistava tekijä on runsas oleskelu auringossa ja altistuminen UV-säteilylle.

Tulisiko aurinkolaseja käyttää ympäri vuoden?

Tärkeintä on käyttää aurinkolaseja silloin, kun auringon valo on kirkasta ja häiritsevää. Kannattaa huomioida myös, että erityisen paljon UV-valoa heijastuu esimerkiksi hangesta ja veden pinnasta auringon paistaessa.

Voiko liian paljolla aurinkolasien käytöllä olla jotain haittavaikutuksia?

Aurinkolaseilla ei voi saada aikaiseksi mitään haittaa silmille. Aurinkolasien linssien tyypeissä on paljon eroja ja linssi kannattaa valita käyttötarkoituksen mukaan. Vääränlainen linssi voi heikentää turvallisuutta vaikkapa autoillessa tai pyöräillessä.


Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja