Silakat ja muut konstit - näin häädät myyrät puutarhasta

Tärkeintä myyrien torjunnassa on pitää pihan nurmikko lyhyenä, jotta myyrille ei synny piilopaikkoja.
Julkaistu 15.07.2011 16:51(Päivitetty 17.07.2011 15:27)

Myyrät jylläävät tänä vuonna lähes koko Suomessa. Erityisesti Pohjois-Suomessa on poikkeuksellisen paha myyrävuosi vuosikymmeniin.

– 30 vuoteen ei ole ollut tällaista myyrähuippua, kertoo professori Heikki Henttonen Metsäntutkimuslaitokselta.

Sen sijaan Etelä-Suomessa myyriä on Henttosen mukaan odotettua vähemmän.

– Ennustettiin, että maan eteläosissa olisi huippuvuosi. Monin paikoin onkin paljon myyriä, mutta se on laikukkaampaa kuin esimerkiksi kolme vuotta sitten. Nyt Etelä-Suomessa on myös paljon alueita, joilla on vain vähän myyriä. Vuoden 2008 kaltaista myyrähuippua ei tänä vuonna Etelä-Suomessa siis nähdä.

Konstit myyrän torjumiseen ovat monet. Toiset luottavat kaupasta saataviin myyränloukkoihin ja täristimiin, toiset yrittävät torjua kasvimaiden tuholaista kansanomaisemmin keinoin.

– Kotikonsteista tehokkaita ovat esimerkiksi valkosipuli, jota voi laittaa myyränkoloihin. Näin myyrät eivät liiku koloistaan, opastaa Pirkanmaan Martat ry:n puutarhaneuvoja Heidi Ovaska.

Valkosipulin lisäksi Ovaska suosittelee testaamaan pippuria, suolaa tai vaikkapa chilistä tehtyä sosetta. Jotkut käyttävät torjuntaan jopa silakkaa. Pääasia on, että torjuntaan käytettävä aine haisee mahdollisimman pahalle.

–Luonnonkasveista esimerkiksi pietaryrtistä tehty keitos haisee erittäin pahalle ja näin ollen se sopii mainiosta myyrien torjuntaan.

Saalistava kissa pitää myyräkannan kurissa

Jos perheessä ei ole lapsia tai koiria, niin rotan- ja myyrän myrkkyjäkin voi Ovaskan mukaan torjuntaan käyttää. Kuten kotimyrkkyjä myös kaupasta ostettuja torjunta-aineita pitää lisätä säännöllisin väliajoin.

– Jos sataa niin myrkky luonnollisesti liukenee maahan ja sen teho heikkenee. Tällöin torjunta-ainetta on syytä laittaa uudestaan. Sateettomalla säällä yhdestä kahteen kertaan viikossa riittää.

Ovaska kuitenkin muistuttaa, että myyrien torjuntaan ei ole mitään poppaskonsteja. Tärkeintä on estää myyrien piilopaikkojen syntyminen pihapiiriin.

– Pihan nurmikko kannattaa pitää matalana, niin myyrälle ei synny paikkoja, joihin se voisi piiloutua. Ylimääräiset heinäkasvit kannattaa pihapiiristä poistaa kokonaan. Myös hyvä saalistava kissa vähentää myyräkantaa.

Omena-, kirsikka- ja päärynäpuiden juuret ja runko ovat myyrien herkkua. Myös sipulikasvit kelpaavat niille hyvin.

– Sipulikasveista erityisesti krookukset ovat myyrien suurta herkkua. Jos haluaa ensi keväänä nauttia krookuksista, niin syksyllä on syytä istutuksen yhteydessä laittaa myyräverkkoa, kertoo Ovaska.

Torjuntaa täytyy tehdä ympäri vuoden, jotta se tehoaa kasvien uusiinkin alkuihin.

– Silloin kun ensilumi tulee, niin omenapuiden ja herukkapensaiden sekä muiden pensaiden ympäristö kannattaa tallata niin, että lumi tamppaantuisi siihen puun tai kasvin ympärille. Sitten kun se lumi jäätyy, niin siitä tulee sellainen kova kerros, jolloin myyrä ei sitten pääse kulkemaan siellä lumen sisässä, neuvoo Ovaska.

Myyriä vilisee Pohjois-Suomessa ennätyksellisen paljon

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa