Mainos

Sikainfluenssassa ei pääse Finnairin koneeseen

Finnair ei ota sikainfluenssapotilaita lennoilleen. Yhtiö perustelee tiukkaa linjaansa sillä, että sikainfluenssa (H1N1) on määritetty yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi.

Maailman terveysjärjestö WHO ei ole rajoittanut matkustamista sikainfluenssaisilta, mutta on antanut yleisohjeen, ettei sairaana matkustettaisi.

- Emme ota lennolle, jos henkilöllä on sikainfluenssa tai jos on vahva epäily, ettei henkilö ole lentokuntoinen, kommentoi Finnairin tiedottaja Manti Väätäinen-Pereira.

Arvion matkustajan lentokunnosta tekee lääkäri. Korkea kuume voi muutenkin olla syy evätä pääsy koneeseen.

- Tarkkailemme matkustajien kuntoa koko ajan, ei vain sikainfluenssan aikana.

Finnairilta kerrotaan, ettei tiettävästi kukaan ole sikainfluenssan takia jäänyt yhtiön koneesta.

THL kummeksuu

Porttikielto sikainfluenssaisilla on myös British Airwaysin ja Virgin Atlanticin lentokoneisiin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimusprofessori Petri Ruutu kummeksuu yhtiöiden linjauksia.

- On äärimmäisen epätodennäköistä, että matkustajaksi tarjoutuisi joku, jolla on varmistettu sikainfluenssa.

Ruutu lisää, ettei pelkkien oireiden perusteella voi sanoa, että kyseessä olisi sikainfluenssa.

- Ilman laboratoriovarmistusta ei voi edes suurella todennäköisyydellä todeta esimerkiksi Helsingissä, että hengitystieinfektiota sairastava matkustaja sairastaa sikainfluenssaa.

Tähän asti sikainfluenssa on luokiteltu yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi, jolla lentoyhtiötkin päätöksiään perustelevat.

- Ei se ole mikään automaattiseuraus, sillä esimerkiksi kaikki salmonellat ovat yleisvaarallisia tauteja, eikä ole silloinkaan perustetta estää matkustamista.

Ruutu painottaakin yleisohjetta, että sairaana ei ole syytä matkustaa. Hän lisää myös, että heinäkuun kuluessa sikainfluenssankin luokittelu muuttuu, eikä se ole enää yleisvaarallinen tartuntatauti. Luokittelua väljennetään, sillä virus alkaa olla niin levinnyt, ettei sen kulkua voida jarruttaa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.