Mainos

Sikainfluenssa leviää rajusti Suomessa – Venäjällä tautiin kuollut jo parikymmentä

Sikainfluenssatapausten määrä on voimakkaassa kasvussa Suomessa. Venäjällä tautiin on kuollut tänä vuonna jo lähes 20 ihmistä.

Sikainfluenssa, eli influenssa A(H1N1)pdm09, on levinnyt viime viikkoina nopeasti Venäjällä ja Ukrainassa. Tautiin on kuollut Venäjällä vuodenvaihteen jälkeen jo 17 ihmistä, 5 heistä Pietarissa.

Suomessakin virus leviää tällä hetkellä vauhdikkaasti. 

– Influenssan kaltaisen taudin takia tehtyjen terveyskeskuskäyntien puolesta korkean epidemiakynnyksen rajaa ollaan saavuttamassa, ja influenssa-aktiivisuus on lisääntynyt koko maassa, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Virusinfektiot-yksikön erikoistutkija Niina Ikonen selvittää.

Runsaasti influenssaa on havaittu jo Helsingin, Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiireissä.

– Kausi on lähtenyt vuodenvaihteen jälkeen selvästi käytiin. Raportoidut tapausmäärät ovat nousseet parin viime viikon aikana ja ovat nyt jo runsaita.

Alustavien tutkimusten mukaan sikainfluenssavirus on pysynyt samankaltaisena viime vuoteen verrattuna.

– Virus on muuntunut pandemian jälkeen. Ei ole kuitenkaan mitään viitteitä siitä, että siinä olisi tapahtunut dramaattisia muutoksia aiempaan nähden. Nykyisessä influenssarokotteessa oleva pandeeminen A(H1N1)-virus näyttää vastaavan suhteellisen hyvin sitä virusta, mikä tällä hetkellä kiertää.

Venäjän rokotustilanne on arvoitus

Venäjän sikainfluenssa-aallon vuoksi ei Ikosen mielestä ole syytä sen suurempaan huoleen.

– Mitkään raportit eivät viittaa siihen, että liikenteessä olisi muuntunutta virusta, joka aiheuttaisi normaalia vakavampaa. En myöskään tiedä, mikä rokotuskäytäntö on Venäjällä. Eli onko sairastuneisuudessa ja kuolleisuudessa enemmän kyse siitä, että siellä on vähemmän rokotettuja ihmisiä kuin meillä Suomessa?

Ikonen kertoo, että sikainfluenssavirus, on tällä hetkellä valtavirus niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa. Tilanne on sama todennäköisesti myös Venäjällä.

Rokotteen ehtii ottaa vieläkin

Jos ei ottanut syksyllä influenssarokotetta, vieläkään ei ole liian myöhäistä. Nykyinen influenssarokote antaa suojan kolmea virusta vastaan. Yksi niistä on juuri sikainfluenssan ”jälkeläisvirus”.

– Rokotteen voi vielä ottaa. Siinä tapauksessa on kuitenkin muistettava, että kun virus jo kiertää maata, riski tartunnan saamisesta on jo kasvanut. Rokotesuojan kehittyminen vaatii pari viikkoa. Jos tartunnan on saanut juuri ennen rokotetta tai ennen kuin sen suoja on kehittynyt, voi vielä sairastua, Ikonen toteaa.

Käsihygienia on paras keino pysyä terveenä

Ikosen mukaan paras tapa välttyä sikainfluenssalta on hyvä käsihygienia.

– Kannattaa myös pyrkiä välttämään paikkoja, joissa on hengitystieinfektioon sairastuneita ihmisiä. Jos haluaa välttää itse tartuttamasta tautia, kannattaa kiinnittää huomiota yskimis- ja aivastuskäyttäytymiseen. On hyvä muistaa, että itse voi olla tartuttaja vaikkei itsellä vielä taudin oireita olekaan.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.