Siivousalan epäkohdat tuttuja myös kauneudenhoitoalalla – "Työehtoja ja palkkausta rikottu urakalla"

Miten puuttua siivoojien oikeuksien polkemiseen? 8:28
Miten puuttua siivoojien oikeuksien polkemiseen?

Siivousalan lisäksi myös kauneudenhoito- ja ravintola-alalla kärsitään rajuistakin epäkohdista. Asiantuntijan mukaan alipalkkauksen kriminalisointi voisi olla yksi varteenotettava keino suitsia epäkohtia.

Siivousalalla ilmi tulleet epäkohdat eivät tulleet MTV:n Uutisaamussa vierailleille asiantuntijoille yllätyksenä. Helsingin Sanomien viikonloppuna julkaiseman selvityksen mukaan alan työntekijöihin, erityisesti ulkomaalaisiin, kohdistuu laajaa ja systemaattista hyväksikäyttöä. Pahimmillaan työntekijöiden olot ovat muistuttaneet jopa ihmiskauppaa.

Siivousalan lisäksi myös kauneudenhoitoalalla ilmenee epäkohtia, kertoi Palvelualan ammattiliitto PAMin edunvalvontajohtaja Jaana Ylitalo.

– Kauneudenhoitoalalla on ollut samantyyppisiä ongelmia, ne pullahtivat pinnalle jo toistakymmentä vuotta sitten. Myös ravintola-alalla on vastaavia ongelmia, kaupan alalla vähemmän, Yliatalo sanoi.

– Kauneudenhoitoalalla on tehty seitsemää päivää viikossa, hillittömiä tuntimääriä per päivä, ei saatu pitää lomia ja muuta vastaava. Työehtoja ja palkkausta rikottiin oikein urakalla, sanoi Ylitalo.

Toimitusjohtaja Pia Gramén Kiinteistötyönantajat ry:stä pitää alipalkkauksen kriminalisointia yhtenä keinona suitsia epäkohtia.

– Mitään keinoa ei pidä sulkea pois. Tarvitaan avointa keskustelua ja selvitystä keinoista, Gramén sanoi.

Hänen mukaansa kriminalisointi ei saisi kuitenkaan johtaa siihen, että inhimillisistä virheistä sakotettaisiin.

– Se on kaksipiippuinen asia. Jos alipalkan maksu kriminalisoidaan, ei siitä saa tulla sakotusautomaattia. Aina sattuu virheitä, eikä siitä pidä rangaista. Mutta tietysti, jos toistuvasti maksetaan alle TES-palkkojen, on tilanne toinen.

Graménin mukaan hälytyskellojen pitäisi soida aina, jos siivousyrityksen hinta on liian halpa. PAM:in edunvalvontajohtaja Jaana Ylitalo muistuttaa, että muun muassa siivouspalveluita kilpailuttavat kunnat voivat aina kysyä, mistä halpa hinta johtuu, ja yritykset ovat velvollisia antamaan selvityksen.

Lue myös:

    Uusimmat