Siirrettäviä koulurakennuksia kohoaa nyt tiuhaan tahtiin – kuntien nopeat väestömäärien muutokset lisäävät tarvetta

Siirrettävien koulurakennusten määrä kasvaa kuntien väestömäärien muuttuessa nopeasti 2:14
Katso videolta uutisjuttu aiheesta Kymmenen uutisissa!

Siirrettäviä koulurakennuksia kohoaa tiuhaan tahtiin eri puolille Suomea. Alan liikevaihto on moninkertaistunut lyhyessä ajassa.

Vantaan Keimolaan kohoaa 3800 neliön koulu- ja päiväkotikokonaisuus viidessä kuukaudessa.

– Moni saattaa kävellä ohi ymmärtämättä, että on kyse siirrettävästä rakennuksesta, toteaa toimitusjohtaja Ossi Alastalo Parmacolta.

Kuuden vuoden vuokra maatöineen ja avaimet käteen -kaupalla on reilu kuusi miljoonaa euroa. Sen jälkeen vuokra putoaa merkittävästi.

Siirrettävät ja muunneltavat koulurakennukset ovat yleistyneet kovaa vauhtia. Alan markkinajohtaja Parmaco on kuudessa vuodessa kuusinkertaistanut liikevaihtonsa noin 100 miljoonaan. Alalle on tullut uusia toimijoita, mutta kilpailua kaivataan lisää.

Aluksi parakkikoulut tulivat väistötiloiksi, kun sisäilmaongelmien vuoksi kouluja remontoitiin tai rakennettiin.

Alastalon mukaan siirrettäviä rakennuksia käytetään entistä enemmän muuttuviin tarpeisiin.

– Kunnissa väkimäärät muuttuuvat, sitä myötä myöskin tarve tiloille muuttuu – tarvitaan lisää tilaa ja joissakin paikoissa vähemmän tilaa.

Kunnat voivat palauttaa rakennuksen kokonaan tai osittain, joten turhat ja liian isot investoinnit jäävät pois. Rakennus voidaan vuokra-ajan päättymisen jälkeen siirtää jopa kahdessa viikossa.

Rakennuksiin saadaan kaikki erikoisluokat, vain korkea liikuntasali ei onnistu.

Pitkä vuokra-aika laskee hintaa

Helsingin kaupungin rakennetun omaisuuden vastaavan palvelupäällikön Jarmo Ravealan mukaan siirrettävän koulurakennuksen neliöhinta voi olla alle kaksikymmentä euroa. Tiukka aikataulu nostaa hintaa.

– Monet ajattelevat, että nämä ovat kalliita, mutta jos me voisimme pitää parakin koko elinkaarensa ajan, niin se ei ole kallis. Se itseasiassa maksaisi vähemmän kuin uudisrakentaminen, mutta me joudumme siirtämään ne keskimäärin viiden vuoden välein muualle tai pois. Maatöiden osuus nostaa hintaa kolmannekselle, sanoo Raveala.

Helsingissä on siirrettäviä rakennuksia vuokralla lähes viitisenkymmentä, joka on vajaat 10 prosenttia perusopetustiloista. Lisätilan tarve on kasvanut nopeasti, koska viime vuonna kaupunkiin muutti yli 1 000 lasta. Perinteisen uudiskoulurakennuksen toteutus veisi jopa viitisen vuotta.

– Nämä on kehittyneet – ei pelkästään itse toiminnallisuus sisällä. Nyt tehdään raskaampia elementtejä, jolloin ne torjuvat liikenteen melua. Samaan aikaan myös ilmanvaihto on kehittynyt ja nyt kehitetään jopa sisäilma taattuja rakennuksia, lisää Raveala.

Vanhimmat siirrettävät koulurakennukset ovat jo parikymmentä vuotta vanhoja.

Lue myös:

    Uusimmat