Mainos

Kajaani haluaa välttyä sisäilmaongelmilta – uutta koulua tuuletetaan kuukausia

Kajaanin kaupunki sanoo olevansa rakennuttajana edelläkävijä, koska siellä tuuletetaan uusia kiinteistöjä kalusteineen useita kuukausia ennen kuin ihmiset tulevat taloon. 

Tuore esimerkki on Kajaanin Lehtikankaan monitoimitalo, joka valmistuu useita kuukausia ennen ensi syksyn käyttöönottoa. Taloon tulee koulu, päiväkoti ja kirjasto.

Alun perin oli tarkoitus peruskorjata kaksi koulua ja pari päiväkotia, mutta kuntotutkimuksissa huomattiin, että järkevämpää on rakentaa kokonaan uusi kiinteistö. 

– Vanhojen rakennusten korjaus olisi tullut lähes yhtä kalliiksi, eikä niissä olisi voinut huomioda muuttuneita tilatarpeita – nyt vanhat kiinteistöt puretaan, kertoo LVI-insinööri Tommi Karjalainen.

Oma yliherkkyys ohjaa rakennuttajan työtä

Kajaanissa hankkeen rakennuttajana toimiva Karjalainen on itse yliherkkä rakennusten ja kalusteiden hajuille.

– Mielestäni moni rakennuttaja tai urakoitsija ei ota tosissaan sisäilmaongelmia, jotka aiheutuvat kosteudesta ja rakennusmateriaaleista haihtuvista kemiallisista aineista. Toisaalta monessa pikku kunnassa ei ole tarpeeksi tietoa materiaalien haitoista.

Karjalaisen mukaan hajuista voi tulla ihmisille ihon punoitusta, äänen käheyttä ja silmien punoitusta, päänsärkyä mutta itse hän saa hajuista pahan migreenin, joka voi johtaa jopa sairaalaan.

 – Meillä ei rakennetta mitään märälle betonille, jotta vältytään kosteuden aiheuttamilta sisäilmaongelmilta. Varmistamme huolellisesti mittauksilla, että kaikki rakennuksen pinnat ovat kuivia ennen niiden pinnoittamista. Me vielä valvomme tarkasti näitä mittauksia, painottaa Karjalainen.

Kajaanissa käytetään kaikkea sitä tietämystä ja tutkimusta, mitä Suomessa tiedetään sisäilmaongelmien välttämisestä.

– Mielestäni kaikkia materiaaleja ei ole kuitenkaan tarpeeksi tutkittu, että miten ne keskenään reagoivat? Esimerkkinä muovimatot, jotka eivät mielestäni ole niin hyviä ja turvallisia kuin entiset. Me emme käytä ollenkaan muovimattoja, joista olemme huomanneen aiheutuvan ongelmia, sanoo Karjalainen.

Siirrytty täysin laattalattioihin

Kajaanissa on siirrytty kokonaan laattalattioihin, koska uusista kohteista on jouduttu jopa vuodenkin tai viimeistään kahden päästä on jouduttu poistamaan ongelmalliset muovilattiat.

– Hinta on ohjannut muovilattioihin, eikä ole ajateltu sitä, että laattalattia tulee lopulta halvemmaksi ja sitä on helpompi puhdistaakin. Siivouspuoli on ollut laatoista kiitollinen. Uusi monitoimitalo on vielä kengätön rakennus eli kengät jäävät ovelle, kertoo Karjalainen.

Yksi keskeinen ongelma, mitä rakentamisessa esiintyy, ovat liian tiukat aikataulut. Kajaani aikatauluttaa rakentamiseen väljyyttä, ja kohteet valmistuvat odotetussa aikataulussa eivätkä budjetit ylity.

– Ei aikatauluttaminen ole vaikeaa. Tämäkin ensi syksynä käyttöönotettava Lehtikankaan monitoimitalo, jossa on koulu, päiväkoti ja kirjasto, valmistuu ajallaan eikä mikään ole mennyt mönkään, toteaa Karjalainen. 

"Uudet kalusteet lemuavat"

Karjalaisen mukaan urakoitsijat ovat olleet hieman ihmeissään, mutta lopulta todenneet, että aikataulu on toiminut hyvin.

– Aikataulussa huomioin myös sen, että ennen käyttöönottoa ehditään tehdä kaikki toimintakokeet, kuten tilojen tuulettaminen tyhjänä, jotta talon sisäilma on hyvä.

Kajaanissa käytetään kaikissa rakennusmateriaalivalinnoissa vain niitä materiaaleja, joissa on M1-merkintä, eli ne on todettu haitattomiksi terveydelle. Näissä ei ole ilmaan haihtuvia haitallisia kemiallisia yhdisteitä, jotka voivat aiheuttaa ihmisille erilaisia allergisia oireita.

Karjalainen harmittelee, että uusissa kalusteissa ei ole olemassa vastaava luokittelua, mikä tuo terveelliseen taloon voimakkaat hajut.

– Uudet kalusteet suorastaan lemuavat niin pahalle, että melkein pyörryn siihen hajuun. Nyt olemme ajatelleet sitäkin niin, että kalusteista saadaan tuulettua pahimmat terveyshaittoja aiheuttavat hajut ennen kuin oppilaat tulevat kouluun ensi syksynä, lisää Karjalainen.

Kajaanissa on huomiotu Ympäristöministeriön vuosia valmistelussa olevat ohjeet, joissa painotetaaan kosteudenhallintaan ja sisäilmaongelmien ehkäisyyn esimerkiksi tuulettamalla valmis rakennus.

– Uusissa ohjeissa korostetaan rakentamisen aikatauluttamista eli riittävää rakenteiden kuivumisaikaa, materiaalivalintojen tärkeyttä ja riittävä tuuletusta ennen käyttöönottoa, kertoo Karjalainen.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle. Lue Ylen juttu täältä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.