Sihvonen: Miksi Teemu Ramstedtia hyljeksitään?

Vapailla markkinoilla oleva Teemu Ramstedt ei kelpaa omalle seuralleen HIFK:lle, mikä on todella yllättävää. Vähemmän yllättävää on se, ettei Ramstedt ole Lauri Marjamäen listoilla, kun Leijonien päävalmentaja kokoaa maajoukkuetta olympialaisia silmällä pitäen.

Marjamäki ei ole ensimmäinen Leijona-valmentaja, joka ei pidä Ramstedtia MM- saati olympiatason pelaajana.

Meillä Suomessa joukkuepallopeleissä tavataan katsoa asioita negaation kautta. Ensin mietitään, onko pelaajalla mahdollisesti joitakin puutteita sen suhteen, ettei hän voi pelata jollakin tasolla. Ei ajatella niin päin, että onko pelaajalla joitakin sellaisia vahvuuksia, että hänet voisi ottaa mukaan puutteistaan huolimatta.

Lätkänpelaajan pitää muka olla riittävän hyvä kaikissa neljässä pelitilanneroolissaan, ei käy laatuun, että hän on huippu yhdessä, kohtuullinen parissa ja heikko yhdessä roolissa.

Suomalaisessa jääkiekkoilussa klassisin esimerkki tästä ajattelusta on 2000-luvun vaihteen maalitykki Kai Nurminen. Silloinen Leijonien päävalmentaja Hannu Aravirta piti järjestelmällisesti Nurmista ulkona Leijonista. Luulen, että nykyään pelaaja, jolla on Nurmisen tasoinen kuti, valittaisiin Leijoniin muista pelillisistä puutteistaan huolimatta.

Pakottamatta Nurmisesta tulee mieleeni tuore tapaus: Jokereiden Eeli Tolvanen.

Teemu Ramstedtia pidetään vahvana persoonana, jolla on kosolti mielipiteitä niin jääkiekkoilusta kuin muustakin. Ramstedt loistaa muun muassa sosiaalisessa mediassa. HIFK:n ajoilta Ramstedtista liikkuu sellainen urbaani legenda, että hän olisi joillakin kommenteillaan saanut päävalmentaja Antti Törmäsen itkun partaalle. No, tuskin sentään, mutta toisaalta ei savua ilman tulta. Ramstedt kantaa vaikean, tai vähintäänkin haastavan pelaajan leimaa harteillaan.

Ramstedtista ajatellaan, etteivät hänen ”liikkeensä” ja ”kaksinkamppailuvoimansa” riitä Leijoniin. Ramstedt on pelannut vain kourallisen EHT-pelejä maajoukkueessa, ja nyt hänellä on leima: ei käyttöä.

Merkitsen tähän muistiin kaiken varalta erään seikan. Jos käykin niin, että Venäjä ja sitä mukaa KHL-pelaajat joutuisivat jättämään väliin olympialaiset, päävalmentaja Marjamäen on syytä kääntää katseensa muihinkin senttereihin kuin JYPin Jarkko Immoseen.

Mielestäni kiekollisen pelin maestro, Ramstedt, saattaisi nousta arvoon arvaamattomaan. Lätkäpelit ratkotaan monesti ylivoimalla. Sen pitimiksi Ramstedtilla on käsiä ja pelipäätä yllin kyllin ison kaukalon tarpeisiin.

Toki Ramstedtin on nyt pika pikaa solmittava sopimus jonkun maan pääsarjajoukkueen kanssa Euroopassa. Näkisin, että paras näyttöikkuna Ramstedtille olisi kotoinen Liigamme.

Tähtikiekkoilija Teemu Ramstedt tekee jääpallodebyyttinsä 1:52

Lue myös:

    Uusimmat