Sihinää suorassa lähetyksessä! WWF aloitti kyyliven hälventääkseen suomalaisten pelkoja myrkkykäärmeestä – nettilähetyksessä katsellaan kyyn auringonottoa

WWF aloitti kyyliven hälventääkseen suomalaisten pelkoja myrkkykäärmeestä 0:43
Videolla käärmeet lämmittelevät kevätauringossa.

Luonnonsuojelujärjestö WWF on avannut suomalaisille tutuksi tulleen norppaliven rinnalle uuden suoran verkkolähetyksen, jonka kautta voi seurata kyykäärmeiden paistattelua kevätauringossa. "Kyyliveä" kuvataan sijainnissa, jossa lämmittelevät kyyt tyypillisesti keväisin viihtyvät.

Suomen ainoana myrkyllisenä käärmeenä kyy on ollut Suomessa historiallisesti vihattu ja vainottu eläin. WWF kertoo tavoitteekseen hälventää käärmelajiin kohdistuvia ennakkoluuloja ja pelkoja.

– Kyyt eivät ole aggressiivisia. Jos ne purevat, ne tekevät sen vihoviimeisenä puolustuskeinonaan. Viestimme on, että kyitä kannattaa varoa, mutta vainoon ei ole syytä, kertoo WWF:n tiedotteessa suojeluasiantuntija Teemu Niinimäki.

Kyy ei ole Suomessa rauhoitettu laji, joten sen tappaminen ei ole rangaistavaa. Melkein koko maassa elävien kyykäärmeiden määrä on kuitenkin ollut paikoin huomattavassa laskussa rakentamisen, liikenteen ja vainon takia, WWF kertoo.

– Yhä edelleen ihmisen ja kyyn kohtaamiset päättyvät harmittavan usein käärmeen kuolemaan. Kuitenkin jos käärmeitä pääsee tarkastelemaan rauhassa, voi huomata, miten kauniita ja kiehtovia ne ovat, Niinimäki sanoo.

Kyy puree ihmistä Suomessa 50–150 kertaa vuodessa. Terveelle aikuiselle puremaa ei pidetä kovin vaarallisena, mutta lapsille ja vanhuksille se voi olla merkittävä riski. Kyyn pureman tulee hakeutua aina välittömästi lääkärin hoitoon, olipa kyseessä aikuinen tai lapsi.

Kyykäärmeitä voi seurata WWF:n Luontolive-palvelussa verkossa.

Lue myös:

    Uusimmat