Sienestyskausi on jo hyvässä vauhdissa. Moni keräilee metsän herkkuja omiin tarpeisiinsa, mutta osa myy osan saaliistaan halukkaille ostajille. Asiantuntijan mukaan Suomessa sienten kauppaantulon perustana onkin lukuisten yksityishenkilöiden harjoittama sienten myyntipoiminta.
− Myyntiin poimituista sienistä valtaosa saadaan suomalaispoimijoilta, joskin venäläiset ja muut ulkomaiset poimijat ovat viime vuosina kasvattaneet osuuttaan näissä määrissä, Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja Simo Moisio kertoo.
Yleisimpiä myyntiin poimittavia sieniä ovat herkkutatti, haaparousku, kangasrousku, karvarousku, keltavahvero eli kantarelli, suppilovahvero, mustatorvisieni ja korvasieni. Myös tuoksuvalmuskaa ostetaan, mikäli sato on riittävä.
Moision mukaan sieniä ostavia tahoja on runsaasti. Ruokasieniä halajavat tukkuostajat, torikauppiaat, herkkuliikkeet, lähikaupat, marketit, kauppahallit, ammattikeittiöt, ravintolat ja gourmet-ravintolat ja tietysti myös kuluttajat suoraan.
Myyntihinta vaihtelee sadon mukaan
Yksityinen henkilö voi myydä poimimiaan sieniä ostajille paitsi tuoreina myös kuivattuina tai suolattuina.
− Tuoreena myydään lähinnä herkkutattia, kelta- ja suppilovahveroa ja korvasieniä. Korvasieniä torilla tai kaupassa tuoreena myytäessä pitää aina olla käsittelyohje mukana, Moisio neuvoo.
Valmiiksi suolattuina ostetaan enimmäkseen rouskuja. Usein ostaja toimittaa poimijalle suolausastiat ja käytettävän suolan.
− Rouskuja myytäessä on hyvä ennakolta varmistaa ostajalta, missä muodossa hän haluaa sienet toimitettaviksi. Poimija voi myös laatuluokitella keräämänsä sienet ostajan ohjeiden mukaisesti.

