Mainos

Sienestyksen pääkausi alkoi – Asiantuntija: "Sadossa päästään vähintään normaalitasolle"

1:57

Luonnonvarakeskuksen erikoisasiantuntija Kauko Salon mukaan sienikausi alkoi virallisesti viime viikolla.

– Elokuussa on ollut rauhallista sienten nousua, mutta ei suuremmassa määrin. Viime viikolla sieniä alkoi putkahdella voimallisesti, muun muassa haperoita, rouskuja ja tatteja, Salo kertoo.

Salon mukaan pääkausi alkoi tänä vuonna 2–3 viikkoa tavanomaista myöhemmin viileän ja kuivan kesäkuun vuoksi. Siitä huolimatta sadosta on tulossa Salon mukaan hyvä.

– Aina kun puhutaan sienten ennustamisesta, niin ei voi sanoa, että tästä on tulossa mikään huippu, mutta alkukankeuden jälkeen sadossa päästään vähintään normaalitasolle. Ruokasieniä on näkynyt jo todella hyvin.

Sienisato vaihtelee alueittain, ja Salon mukaan idässä sieniä on enemmän kuin lännessä.

– Perusasiat ovat kosteus ja lämpötila. Meillähän on ollut rannikolla ja Lounais-Suomessa kuivempaa kuin Itä-Suomessa. Ja tietysti pitää muistaa sekin, että Itä-Suomessa on metsäisiä paikkoja selkeästi enemmän, ja parhaat ruokasienet elävät puiden kanssa symbioosissa.

Sienisadosta päästään Salon mukaan nauttimaan aina alkutalveen saakka. 2000-luvulla satokausi on pidentynyt kuukaudella 90-lukuun verrattuna lämpimien syksyjen ansiosta.

– Viime vuosina on pystytty poimimaan marraskuussa sieniä, ja joku on poiminut vielä joulupöytään kantarelleja ja suppilovahveroita. Täähän on ollu ilosanomaa suomalaisille.

Katso yllä olevalta videolta asiantuntijan vinkit aloittelevalle sienestäjälle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.