Sianlihantuottajat aikovat vähentää sikojen määrää

Tavoitteena on vähentää sianlihan tuotantoa noin 20 miljoonalla kilolla. Vähennyksen syynä ovat rehun hinnan nousu ja epävarmuus 141-maataloustuesta.

Sianlihantuottajat suunnittelevat emakoiden vähentämistä tappioidensa rajaamiseksi. Sikatilojen kannattavuutta rassaa rehun hinnan tuplaantuminen viime syksystä. Rehun hinnan nousua ei ole saatu viedyksi hintoihin.

Suomen Sikayrittäjien mukaan vapaaehtoisilla teurastuksilla pyritään vähentämään tuotantoa 10 prosenttia nykyisestä. Suomessa tuotetaan sianlihaa noin 200 miljoona kiloa vuodessa. Pyrkimyksenä on siis noin 20 miljoonan kilon vähennys.

Yhdistyksen puheenjohtaja Mauno Rahkola kertoo, että emakoiden lisäteurastukset pyritään toteuttamaan joulukuun alussa. Kun emakoita on vähemmän, myös porsaiden määrä vähenee.

Suomessa on noin 3000 sikatilaa. Rahkolan mukaan sikatilallisten tulevaisuutta varjostaa myös epävarmuus 141-tukineuvottelujen lopputuloksesta. Suomi neuvottelee parhaillaan EU:n kanssa tämän kansallisen tuen määrästä jatkossa.

Rahkola kertoi, että sikatilat pääsisivät nollatulokseen nykyisillä rehunhinnoilla, jos sikakilosta maksettaisiin 1,75 euroa. Nykyiseen hintaan tarvittaisiin 40 sentin lisäys.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat