SHL:ssä alkavalla kaudella peräti 31 suomalaista! Mukana muun muassa Leijonien MM-kultapelaajia, tässä kaikki esiteltynä

Tänään lauantaina liikkeelle lähtee uusi jääkiekon SHL-kausi. Viime vuosien tapaan C More tarjoaa jakelukanavissaan tuhdin SHL-kokonaisuuden. Suoria suomeksi selostettuja otteluita on luvassa runkosarjan aikana yhteensä noin 50 kappaletta.

Sarjan pääselostajana jatkaa Teppo Laaksonen. Runkosarjassa suomeksi selostetut lähetykset sijoittuvat pääosin torstaille ja lauantaille. Suomenkielisten lähetysten lisäksi cmore.fi-suoratoistopalvelussa on tarjolla myös ruotsiksi selostettuja rinnakkaisotteluita.

Suomalaisittain sarjassa riittää entistä enemmän mielenkiintoa. Mukana on peräti 31 suomalaispelaajaa, minkä lisäksi härmän värejä esiintyy myös valmennus- ja toimisto-osastolla.

C Moren SHL-selostaja Teppo Laaksonen käy seuraavassa läpi kaikki sarjan suomalaispelaajat sekä edustusjoukkueissa työskentelevät taustahenkilöt.

Brynäs

Mikko Manner (päävalmentaja)

– Toinen kausi Brynäsin pääkäskijänä. Runkosarjan 10. sija ja maalieron turvin saatu "sääliplayoff" paikka oli onnistunut startti toissa kaudella jopa karsimaan joutuneelle seuralle. Fanit ovat ottaneet ihmisläheisen Mannerin sydämellisesti vastaan ja hänestä on tehty niin t-paitoja kuin kahvimukejakin. Tällä kaudella Brynäsiltä toivotaan top 10 -sijoitusta, joka ei ole helppo tavoite, sillä lähestulkoon kaikki joukkueet ovat vahvistuneet viime kaudesta.

Ari-Pekka Pajuluoma (apuvalmentaja)

– "Maukka" Pajuluoma debytoi viime kaudella Brynäsin penkin takana, Mannerin tavoin. Hän on Mannerille tärkeä aisapari, jolla on iso rooli päivittäistyössä. Tällä kaudella Pajuluoma ja muu valmennustiimi yrittävät saada Brynäsin otteisiin lisää tasaisuutta ja toisteisuutta.

Kalle Kaskinen (apuvalmentaja)

– Brynäsin valmennus täydentyy tälle kaudelle vielä kolmannellakin suomalaisluotsilla, kun Kalle Kaskinen korvaa Mikael Holmqvistin. Kaskinen muistetaan parhaiten entisenä TPSn päävalmentajana, mutta sen lisäksi häneltä löytyy kokemusta niin Leijonien kuin viimeisimpänä Tshekin maajoukkueen apuvalmentajana. Ammattimies, tuo hieman uusia tuulia.

Veini Vehviläinen (mv)

– Debytoi viime kaudella SHLssä ja joutui heti kovan kuorman alle Brynäsin maalilla. Vehviläinen urakoi peräti 45 runkosarjapeliä. Ajoittain loistava, mutta välillä näytti siltä, että pieni huili olisi ollut tarpeen. Vehviläinen saa tälle kaudelle varsin nimekkään aisaparin, kun Anders Lindbäck siirtyi KHL-Jokereiden raunioilta. Taistelu peliajasta tulee olemaan kivikovaa ja uudenlainen tilanne innoittaa varmasti Vehviläistä vielä kovempiin suorituksiin.

Niklas Friman (p)

– SHL-debytantti. Alla nappikausi maajoukkueessa: kaulaan tuli olympia- ja MM-kultaa. Siirtyi Jokereista helmikuussa vielä takaisin HPKn riveihin. Tuo paljon kokemusta ja voittamisen kulttuuria Brynäsiin. Hän on valmennukselle hyvin tuttu kaveri niin maajoukkue- kuin seurajoukkueympyröistä. Friman on erinomainen yleispuolustaja ja hän tuo lisää jämäkkyyttä Brynäsin peräpäähän.

Oula Palve (h)

– Aloittaa toisen kokonaisen kautensa Brynäsissä. Palve oli jo toissa kaudella tärkeässä roolissa, mutta hän pystyi vielä nostamaan tasoaan tästä. Viime kausi tuotti komeat tehot: 11+24. Palve hieman hyytyi kevättä kohden. Taitava sentteri, jolle on kaavailtu ykkösketjun roolia. Palve teki viime tammikuussa kahden vuoden mittaisen jatkosopimuksen, joten hän selvästi viihtyy Gävlessä.

Hannes Björninen (h)

– Debytoi SHLssä. Upea liideri ja esimerkkipelaaja niin Lahden Pelicansissa kuin Leijonissa. Frimanin tavoin huikea maajoukkuevuosi: olympia- ja MM-kultaa. Aloitti KHL-Jokereissa uransa ensimmäisen kauden Suomen ulkopuolella, mutta joutui palaamaan monien muiden tavoin Suomeen. Uusi startti ulkomailla ja työrukkaset on kaivettu esiin. Loistava kahden suunnan sentteri, jolle on kaavailtu kakkosketjun paikkaa.

Frölunda

Petteri Lindbohm (p)

– SHL-debytantti. Teki sopimuksen elokuun alussa sopimuksen Frölundan kanssa, kun ura Pohjois-Amerikassa ei lähtenyt lopulliseen lentoon. Lindbohm aloitti viime kauden KHL-Jokereissa, mistä hän siirtyi keväällä NHLään. Jämäkkä pakki. Oli mukana voittamassa olympiakultaa ja kevään 2019 MM-kultaa. Hankittiin Otto Leskisen tilalle, kun hän teki kesällä NHL-sopimuksen.

Jere Innala (h)

– SHL-tulokas. Alla uran tehokkain Liigakausi (18+30). Oli pienessä roolissa voittamassa myös MM-kultaa. Ensimmäinen ulkomaan komennus. Innala ei ole 24-vuotiaana ei ole enää mikään nuorukainen, mutta Frölunda ei ole helppo paikka. Seuran aiemmpien suomalaisten, Tomi Kallion, Marko Jantusen, Ville Peltosen ja Arsi Lehkosen varjot ovat pitkät, minkä myötä odotukset ovat tapissa. Tulosta pitää tulla heti.

Färjestad

Ville Pokka (p)

– SHL-tulokas hankittiin osittain täyttämään Jesse Virtasen jättämää aukkoa hallitsevan mestarijoukkueen takalinjoilla. Varmaotteinen puolustava pakki. AHL-vuosien jälkeen puursi useamman kauden KHLssä Omskin takalinjoilla, mutta nyt Venäjä sai ymmärrettävästi jäädä. Kestomenestyjä. Kärpissä saavutetun Liigamestaruuden lisäksi kaapista löytyy muun muassa KHL-mestaruus, U20 MM-kulta kuin sekä viime kaudelta olympia- ja MM-kulta. 

HV71

Joni Ortio (mv)

– Kokenut veskari palaa SHLään nousijajoukkue HV71:n riveissä. Ortio pelasi aiemmin kaksi kautta Skellefteåssa hyvällä menestyksellä. Muodostaa kokeneen maalivahtitandemin Jonas Gunnarssonin kanssa. Ortio pelasi kaksi edelliskautta KHLssä, kazakstanilaisen Barysin riveissä. Häntä houkuteltiin jopa Kazakstanin maajoukkueeseen, mutta se jäi vain spekulaatioiden tasolle.

Joonas Nättinen (h)

– Ortion tavoin SHL-paluumuuttaja. Pelasi aiemmin kaudella 2014–15 MoDossa, mutta seura ajautui tuolloin karsintoihin. Helppoa ei tule olemaan nousijajoukkueessakaan, vaikka HV71 on hankkinut useita profiilipelaajia riveihinsä. JYP-vuosien jälkeen alla useita vahvoja kausia KHLssä. Nättinen pääsi viime helmikuussa mukaan myös olympialaisiin, joista tuloksena oli kultamitali. Pikkuveli Julius pelasi viime kaudella Växjössä, nyt HIFK:ssa.

Oskarshamn

Juuso Riikola (p)

– Debytoi SHLssä. Nousi aikanaan KalPassa johtavaksi kiekolliseksi puolustajaksi. Riikola vietti viimeiset neljä vuotta Pittsburgh Penguinsin riveissä. Tuoreeltaan vastuu jäi vähäiseksi. Hankittiin täyttämään ykköspuolustaja Brian Cooperin jättämät isot saappaat, mutta terveenä pysyessään hän on varmasti valmis haasteeseen.

Antti Suomela (h)

– Espoolaistaustainen Suomela murtautui SM-liigan eliittiin JYPissä. Pelasi viime vuodet Pohjois-Amerikassa. Lupaavasta alusta huolimatta Suomela ei pystynyt tekemään kunnon NHL-läpimurtoa. Suomela jäi viime kaudella jumiin farmiin. Debytoi SHLssä ja on hankittu johtajarooliin.

Ahti Oksanen (h)

– Ura edennyt mielenkiintoisesti, Kiekko-Espoon junioreista USA:n yliopistosarjaan, farmipelien jälkeen takaisin Suomeen ja SaiPaan. Ei onnistunut KHL-Jokereissa, mutta KooKoossa julki. Toissa kaudella peräti 48 pistettä. Siirtyi sen jälkeen yllättäen Tshekin Mountfieldiin, jossa takoi samaiset 48 pistettä. Nyt ensi kertaa Ruotsissa. Oksasta on kaavailtu Suomelan rinnalle ykkösketjuun. 

Leksand

Kasimir Kaskisuo (mv)

– Debytoi viime kaudella SHLssä Pohjois-Amerikan vuosien jälkeen ja onnistui hienosti Janne Juvosen korvaajana. Kantoi valtavaa vastuuta Leksandin maalilla (46 ottelua). Olisi kaivannut välillä enemmänkin taustatukea. Seura reagoi tähän hankkimalla kokeneen liettualaisen Mantas Armaliksen Kaskisuon uudeksi pariksi ja vastuuta jaetaan nyt varmasti enemmän. Pitää SHL- elämästään suosittua YouTube-vlogia.

Mikael Ruohomaa (h)

– Mahtava tulokaskausi Leksandissa KHL-vuosien jälkeen. Oli 40 pisteellä runkosarjan tehokkain suomalaispelaaja ja koko SHL:n pistepörssissä sijalla 23. Ruohomaa on isossa roolissa, vähintään Leksandin kakkosketjun pelillisenä johtajana.

Linköping

Markus Hännikäinen (h)

– SHL-debytantti, kokenut voimahyökkääjä. JYPissä ja AHLssä mukavasti maaleja tehnyt Hännikäinen jäi rikkovaan rooliin NHL:ssä. Sama toistui KHL-Jokereissa. Pelasi viime kauden lopun Saksassa, Mannheimissa. Linköpingin joukkueessa Hännikäisestä ei odoteta aivan ykkösratkaisijaa, mutta hänen toivotaan tuovan vääntövoimaa ja kokemusta alempiin ketjuihin.

Luulaja

Antti Alamäki (apuvalmentaja)

– SHL-debytantti, varmasti tuntemattomin alkavan kauden SHL-suomalaisista. 36-vuotias Alamäki pelasi Ruotsissa Division 1:ssä ja HockeyAllsvenskanissa. Luulajan "farmiseuran" Asplövenin ajalta jäi hyvät kontaktit Ruotsiin ja Alamäki aloitti Luulajan U18-joukkueen valmentajana vuonna 2018. Oli viime kaudella jo seuran A-nuorten päävalmentaja ja sai tänä kesänä ylennyksen SHL-valmennukseen Roger Kyrön jäätyä pitkälle sairaslomalle.

Julius Honka (p)

– Yksi viime kauden parhaista suomalaisista SHLssä. Hieman tunnustelevan alun jälkeen nousi isoon kiekolliseen rooliin ja takoi peräti 10 maalia pakin paikalta. Vahvat nousut ja hurja lyöntilaukaus nousivat miehen tavaramerkiksi, ja käänsivät jo hieman laskusuunnassa olleen uran taas nousuun. Honka on tälläkin kaudella joukkueen tärkeimpiä puolustajia. Vahvaa tekemistä molempiin suuntiin.

Juhani Tyrväinen (h)

– Aina luotettava Tyrväinen oli viime kaudella Luulajan luottolenkki. Hän operoi muun muassa tärkeänä tasapainottavana lenkkinä viime kauden isojen tähtien Linus Omarkin ja Pontus Andreassonin välissä. Kauteen mahtui myös kohuja ja Tyrväinen ehti olla muutamaankin otteeseen pelikiellossa. Tärkeä kahden suunnan sentteri, jos vain pitää hermonsa entistä paremmin kurissa.

Joonas Rask (h)

– Siirtyi parin Örebro-vuoden jälkeen viime kaudeksi Luulajaan, hakiessaan entistä isompaa roolia. Rask ajautui hyvin nopeasti tehottomuutensa myötä jälleen rikkovaan rooliin. Työmäärässä ja moraalissa ei ole mitään moittimista, mutta etenkin maaleja olisi vaan pakko syntyä viimekautista (4) enemmän. Etenkin alkukausi on iso näytön paikka Raskille, koska Luulaja ei ole vielä hankkinut viimeisiä hyökkäyspään pelaajiaan.

Olli Nikupeteri (h)

– Viime kauden suomalainen yllätysnimi. 19-vuotias kemiläislähtöinen laituri nousi kesällä A-nuorista SHL-joukkueen rinkiin ja ansaitsi hyvillä otteillaan ensimmäisen ammattilaissopimuksen. Pääsi pelaamaan peräti 33 runkosarjapeliä ja 14 pudotuspeliottelua. Hyviä, ennakkoluulottomia esityksiä. Hän aloittanee myös uuden kauden SHL:ssä, vaikka kilpailutilanne on kova.

Leo Komarov (h)

– Konkarihyökkääjä debytoi nyt SHL:ssä. Teki sopimuksen vasta syyskuun alussa kartoitettuaan ensin NHL-mahdollisuudet. Palasi viime kaudella pitkän NHL-uran jälkeen Eurooppaan ja KHLään, mutta ei missään nimessä halunnut jatkaa Venäjällä. Odotukset korkealla NHL-statuksen myötä. Kova vääntäjä, taistelija ja asennepelaaja, mutta pystyykö myös pisteiden tekoon?

Malmö

Kristian Vesalainen (h)

– Siirtyi jo nuorena HIFK:n junioreista Frölundan akatemiaan ja pääsi yllättäen debytoimaan SHL:ssä, Frölundan riveissä, vain 16-vuotiaana. Tuolloin palkintokaappiin tuli SHL-mestaruus. Palasi kesken seuraavan kauden Suomeen ja tehnyt sittemmin uraa pääosin KHLssä ja Pohjois-Amerikassa. Viime kaudella vielä 53 NHL-peliä Winnipegissä. Hankittu kärkihyökkääjäksi johtavaan rooliin.

Rögle

Tony Sund (p)

– Siirtyi viime kaudeksi Rögleen ja tunnustelevan alun jälkeen löysi nopeasti paikkansa. Erittäin vahvaa kahden suunnan peliä ja kauden edetessä myös kiekollinen rohkeus alkoi nostaa enemmän päätään. Röglen laadukkaassa ja mestaruudestakin jälleen taistelevassa joukkueessa runkopuolustajia. Rauhallinen pedersöreläinen voitti viime kaudella Röglen kanssa jo CHLn mestaruuden, kun Tappara kaatui finaalissa.

Timrå

Kimmo Kapanen (urheilutoimenjohtaja)

– Vuosina 2001-2005 Timråta maalivahtina edustanut Kapanen sai tälle kaudelle kovan pestin seuran uutena urheilutoimenjohtajana, kun konkari Kent "Nubben" Norberg siirtyi HV71:n leipiin. Pelaajauran jälkeen Kapanen hoiti kuusi vuotta KalPassa vastaavaa virkaa ennen kuin siirtyi pelaaja-agentiksi vuonna 2017. Mielenkiintoinen ja haastava tehtävä nousijajoukkueen kanssa. Päätehtävä tietysti sarjapaikan säilyttäminen.

Elmeri Eronen (p)

– "Kissa" Eronen siirtyi urallaan ensi kertaa SHLään, vaikka sopimusta TPS:n kanssa olisi ollut vielä vuosi jäljellä. Hankittu isoon, kiekolliseen rooliin. TPS-vuosien jälkeen teki ison läpimurtonsa HPK:ssa vuosina 2019–2021, jolloin hän nousi myös maajoukkuerinkiin. Viime kausi TPS:ssä tuotti 28 pistettä ja hopeaa.

Växjö

Emil Larmi (mv)

– Siirtyi viime kevään siirtorajalla Pelicansista Växjön leipiin, mikä herätti jonkin verran vipinää Lahdessa. Aloitti hyvin, mutta tippui sitten Adam Åhmanin taakse kakkosvahdiksi. Tälläkin kaudella sama kaksikko tulee taistelemaan ykkösvahdin paikasta uudistuneessa Växjössä. Uran huippuhetki tähän mennessä Liigamestaruus HPK:ssa. Pohjois-Amerikassa NHL jäi vielä kokematta.

Miika Koivisto (p)

– Oli peräti 9 kuukautta sairastuvalla erinäisten vaivojen vuoksi. Palasi pelaavaan kokoonpanoon vasta viikko ennen SHL-kauden alkua. Ennen loukkaantumistaan Koivisto oli Växjön luottopakki. Hän oli tärkeässä roolissa kevään 2021 mestarijengissä. Leijonissa keväällä 2019 MM-kultaa ja keväällä 2021 hopeaa.

Kalle Kossila (h)

– Ranskassa syntynyt Kossila on pelannut jo tähän mennessä mielenkiintoisen uran, johon ei ole mahtunut yhden yhtää liigaottelua. Bluesin junioreista mies siirtyi USA:n yliopistoon ja AHL:n kautta aina NHL:ään asti. 19 NHL-pelin jälkeen Kossila on pelannut Saksassa, KHL-Jokereissa ja viime kauden lopulla Sveitsissä, Rapperswillissä. Edessä ensimmäinen SHL-kausi, mutta on valitettavasti loukkaantuneena jopa loppuvuoteen asti.

Örebro

Rasmus Rissanen (p)

– Viime kausi jäi pahasti kesken loukkaantumisen vuoksi, Rissanen ehti pelata vain 23 ottelua ennen polven ristisidevammaa. Nyt mies on kuitenkin taas täydessä iskussa ja esiintynyt jo tutun jämäkästi harjoitusotteluissa. Luottopakki ja oman pään luuta, aloittaa jo viidennen kauden Örebrossa. SHL:n suomalaisista Kasimir Kaskisuon, Olli Nikupeterin ja Kalle Kossilan ohella Rissanen ei ole vielä koskaan pelannut SM-Liigassa.

Kristian Näkyvä (p)

– Luottopuolustaja. Toissa kausi jäi tyngäksi vakavan sairauden vuoksi, josta upeasti toipui. Aloitti viime kauden pelit vasta loppusyksystä, verotussyiden vuoksi. Kiekollisesti taitava ja vahva luistelija. Nimensä velvoittamana voisi kuitenkin ottaa vielä isommin tahtipuikon käteensä Örebron takalinjoilla. Viime kaudella jäi Nick Ebertin ja Libor Sulakin varjoon, nyt molemmat ovat muualla.

Jani Lajunen (h)

– Luotettava kahden suunnan sentteri teki viime kaudella paluun Ruotsiin ja uuteen seuraansa Örebrohon. Oli aiemmin voittamassa Växjössä seuran historian ensimmäistä SHL-mestaruutta keväällä 2015. Pelasi sen jälkeen Tapparassa ja Sveitsissä. Nousi jopa odotettua isompaan rooliin pisteiden osalta ja keräsi niitäkin 25 kappaletta. Taistelee kakkossentterin paikasta Robert Leinon kanssa. Täyttää aina ruutunsa.

Robert Leino (h)

– Debytoi toissa kaudella mainiosti SHLssä ja Örebrossa (33 pistettä). Viime kaudella määrä puolittui (16) ja meno oli tahmeaa. Mahtoiko toissa kevään käsivamma ja operaatiosta toipuminen vielä jotenkin vaikuttaa? Tarjolla olisi edelleen paikka ykkös- tai vähintään kakkosylivoimasta, mutta nyt pisteitä täytyy tulla selvästi edelliskautta enemmän.

Petrus Palmu (h)

– Yksi sarjan mielenkiintoisimpia ja myös odotetuimpia suomalaisnimiä. Loisti viime kaudella Jukureissa: 59 pistettä ja Liigan MVP-pelaaja. Kysyntää oli monesta suunnasta, mutta tarttui Örebron tarjoukseen. Palmusta odotetaan johtavaa kärkipelaajaa, jonka ketjukavereiksi ovat tyrkyllä ainakin Rodrigo Abols ja Mathias Brome. Vain 168-senttinen taskuraketti omaa kaikki edellytykset nousta tähdeksi myös SHL:ssä.

Lue myös:

    Uusimmat