"Onnistuessaan sarjan kirkkaimpia tähtiä" – alkavan SHL-kauden suomalaispelaajat esittelyssä

1:59
Korona iskemässä kovaa myös SHL:ään – suomalaispakki Ilari Melart: "Pelkillä tv-tuloilla ei kateta kuluja."

Jääkiekon Ruotsin SHL-kausi käynnistyy huomenna. Sarjassa nähdään tositoimissa ainakin 27 suomalaispelaajaa. C Moren SHL-selostaja Teppo Laaksonen käy läpi sarjan kaikkien suomalaispelaajien lähtöasetelmat kauteen.

Tomi Sallinen, Brynäs

Sallinen oli keväällä vahvasti lähdössä KHL:ään ja Dinamo Riikaan, mutta siirto kariutui. Brynäs oli jo myös valmis luopumaan miehestä. Luotettava kolmossentteri, hyökkäyssuuntaan tehoja voisi tulla toki enemmän kuin mitä aiemmilla Brynäs-kausilla.

Joel Mustonen, Frölunda

Kuuluu jo joukkueen vakiokalustoon. Kovasti töitä tekevä ja ahkerasti luisteleva suomalainen pääsi viime kaudella myös Leijonien mukaan EHT:lle. Hyödyllinen pelaaja ainakin duunarin roolissa. Frölundasta on lähtenyt monta hyvää hyökkääjää, mikä voisi avata Mustoselle vielä isommankin vastuun.

Jesse Virtanen, Färjestad

Palaa yhden KHL-kauden jälkeen SHL:ään. Alla kaksi erittäin vahvaa ja tehokasta kautta Färjestadissa. Odotukset erittäin kovat, hänestä toivotaan kiekollista vastuunkantajaa ja ykköspakkia. Voi olla taas onnistuessaan sarjan kirkkaimpia tähtiä. 

Jesper Kokkonen, HV71

Aikanaan kovana lahjakkuutena pidetty Kokkonen on edennyt huipulle pitkän tien kautta. Pelasi pitkään Ruotsin kolmostasolla ja pari viimeisintä vuotta HockeyAllsvenskanissa, jossa viime sesonki oli tähänastisen uran paras. Nyt edessä laiturin ensimmäinen kausi SHL:ssä. Mielenkiintosta nähdä millaisen roolin saa kovassa joukkueessa.

Janne Juvonen, Leksand

Juvosen viime kausi ei ollut helppo sarjan toiseksi viimeiseksi jääneessä joukkueessa. Keväällä oli huhuja, että Leksand haluaisi hankkia Juvosen tilalle uuden maalivahdin, mutta tämä ei toteutunut. Paineita kuitenkin on, sillä Axel Brage haastaa vahvasti taistelussa ykkösvahdin paikasta.

Otto Paajanen, Leksand

Liigassa vahvaa jälkeä niin HPK:ssa kuin HIFK:ssa tehnyt Paajanen on nyt ensi kertaa ulkomaan komennuksella. Luotettava sentteri on lähtökohtaisesti kolmosen keskellä ja pääsee ainakin ensi alkuun keskittymään luotettavaan kahden suunnan peliin. Rooli kasvanee vielä kauden mittaan.

Jaakko Rissanen, Linköping

Debyyttikausi Linköpingissä sujui kohtalaisesti. Kilpailu peliajasta kiristyy kun Oula Palve ja Markus Ljungh taistelevat myös sentteriminuuteista. Taitava Rissanen saanee mahdollisuutensa kakkosessa tai kolmosessa, mahdollisesti myös "Porilaisen" sipulimakkarana eli Jarno Kärjen ja Niko Ojamäen välissä.

Jarno Kärki, Linköping

Kärki siirtyi viime kauden alussa ensin pätkäpestille Färjestadiin, mutta sai sitten paremman tarjouksen ja myöhemmin jatkosopimuksen Linköpingiin. Vahva ja ulottuva hyökkääjä pystyy tekemään hyvin tuhojaan maalin edustalla. Odotuksissa tehokkaampi kausi, ja ehkä paluu Ässistä tutun Ojamäen rinnalle.

Niko Ojamäki, Linköping

Kevään 2019 Leijonien maailmanmestaruusjoukkueeseenkin kuulunut Ojamäki ehti pelata Liigan läpi Ässien ja Tapparan paidassa. Ensimmäinen ulkomaan komennus tuo uusia tuulia. Erinomaisesta laukauksestaan tunnettu Ojamäki saa hyvää alkujeesiä varmasti myös suomalaisilta joukkuekavereiltaan.

Oula Palve, Linköping

Pohjois-Amerikan reissulla Palveen suurimmat valloitukset tapahtuivat naisrintamalla. Palaa Eurooppaan AHL:stä kovin odotuksin, Linköpingissä soviteltu paperilla jopa ykkösketjuun maaliruisku Broc Littlen rinnalle. Edellytykset tehdä erinomaista jälkeä taitopelaajia suosivassa SHL:ssä. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Petteri Nikkilä, Linköping

Linköpingin viides suomalainen oli alunperin siirtymässä HPK:n vahvojen kausien jälkeen KHL:ään, mutta seura meni nurin. Kakkosvaihtoehtona päätyi Ruotsiin. Luultavasti aloittaa kakkospakkiparissa ja vastuuta luvassa paljon ja monipuolisesti, myös erikoistilanteissa.

Jussi Rynnäs, Linköping

Joukkueen kuudes suomalaisvahvistus hankittiin vielä pari päivää ennen kauden alkua, kun kokenut veskari Jonas Gustavsson ilmoitti yllättäen ottavansa aikalisän jääkiekosta. Kokenut ja meritoitunut, voittanut muun muassa kaksi Suomen mestaruutta. SHL:ssä ensi kertaa, pelasi viimeksi Saksassa.

Juhani Tyrväinen, Luulaja

Valloitti Pohjois-Ruotsin heti avauskaudellaan. Alusta alkaen vahva fyysinen preesens, taklaukset ja työmoraali. Kauden edetessä rooli kasvoi entisestään, kuten myös pistesaldo hyökkäyspelissä. Tarjolla johtava rooli mestarisuosikkeihin lukeutuvassa joukkueessa.

Arttu Ilomäki, Luulaja

Aloitti Tyrväistä rauhallisemmin ja pienemmällä profiililla, mutta yhtä lailla paransi koko ajan kauden edetessä. Luotettava kolmossentteri kovassa joukkueessa, hyvää osaamista muun muassa erikoistilanteisiin. Oli olkapääleikkauksessa viime kauden jälkeen, mutta toipui syyskuulle.

Jan-Mikael Järvinen, Malmö

Sentteri napattiin Malmön riveihin vain reilu viikko ennen kauden alkua. Tapparassa pitkään vahvaa jälkeä, ja jopa aliarvostettu pelaaja tehoihinsa nähden. Kävi kokeilemassa ulkomaiden meininkiä jo Saksassa Mannheimissa, mutta sopimus purettiin, nyt edessä SHL-debyyttikausi.

Kim Strömberg, Oskarshamn

Edessä ensimmäinen kausi SHL:ssä. Ura ollut aaltoliikettä. Alla erinomainen sesonki KooKoossa, mutta miten onnistuu vielä Liigaa kovemmassa sarjassa ja pelitemmossa? Hankittiin sentterinä, mutta saattaa löytää itsensä kauden aikana myös laitahyökkääjän tontilta.

Olli Palola, Rögle

Palaa Ruotsiin KHL:stä. Aiemmin Växjössä erinomaista jälkeä ja paljon maaleja, niitä odotetaan nytkin. KHL:ssä viime kaudet pisteiden valossa vaisuja, mutta taidot edelleen tallella. Odotetaan ykkös-kakkosketjun pelaajaa ja isoa roolia Röglen hyökkäyspaletissa.

Tuomas Kiiskinen, Skellefteå

Monipuolinen Kiiskinen sopeutui hyvin myös Skellefteåån monen vuoden Växjö-pestin jälkeen. Verotussyistä käväisi viime syksyn alussa myös SaiPassa. Loistava työmoraali ja vahva kahden suunnan pelaaminen, tarjolla kokeneen liideripelaajan rooli ykkös-kakkosketjussa.

Ilari Melart, Växjö

Pelasi viime kaudella koko uransa parasta jääkiekkoa ja paukutti etenkin Växjö-pestinsä alkupuolella myös maaleja kovaan tahtiin. Jämäkkä fyysinen pakki kävi viime kauden jälkeen käsioperaatiossa. Loukkaantui uudelleen alkusyksystä ja on ainakin marraskuulle sivussa.

Miika Koivisto, Växjö

Siirtyi jo viime kauden alkupuolella Bernistä Växjöhön. Otti nopeasti suuren roolin joukkueen kiekollisesta pelistä. Valitettava loukkaantuminen pitää pitkään sivussa, nykytiedon mukaan pystyisi palaamaan joulu-tammikuussa, ja on silloin varmasti hyödyllinen lisävahvistus pakistoon.

Juuso Vainio, Växjö

Joukkueen kolmas suomalaispakki saa nyt tulikasteensa ulkomaan sarjoissa. Liigassa pitkä pätkä JYPissä, on osaava kiekollisena ja pystyy avaamaan peliä nopeasti. Maanmiesten loukkaantumiset kasaavat lisävastuuta myös Vainiolle, aloittanee kakkosparissa.

Teemu Eronen, Växjö

Växjö reagoi Melartin ja Koiviston sairaslomaan elokuun lopussa hankkimalla uuden suomalaisen. Kokenut pakki tulee nyt ensi kertaa SHL:ään, mutta omaa vankan kokemuksen Liigasta ja KHL:stä. Jokerit-sopimus purettiin kesällä, Växjön kanssa pesti kauden loppuun. 

Kristian Näkyvä, Örebro

Pelasi uransa parasta kautta, kunnes joutui jäämään keväällä dramaattisesti sivuun kivessyövän vuoksi. On nyt taas terveiden kirjoissa ja sitoutunut Örebrohon kevääseen 2023 ulottuvalla sopimuksella. Aloittaa kauden vasta lokakuussa verotussyistä. Ykköspakki, kiekollisen pelin moottori.

Juttu jatkuu videon alla. 

7:02
Kristian Näkyvä kertoi syöpätaistelustaan MTV Urheilulle viime huhtikuussa. 

Robin Salo, Örebro

Tuli jo viime keväänä joukkueen avuksi. Nuoren pakin tähtäin on NHL:ssä, ja sillä tiellä SHL-kokemuksen hankkiminen onkin arvokasta. Taistelu peliajasta kovaa Näkyvän, Nick Ebertin ja kumppaneiden rinnalla, mutta varmasti erittäin kehittävää. Kakkos-kolmosparissa.

Rasmus Rissanen, Örebro

Peruspakki sai peliinsä viime kaudella aivan uuden vaihteen, mikä palkittiin jatkosopimuksella. Liike parantunut, ja uskalsi ottaa myös kiekollisesti enemmän roolia tunnollisen peruspelin ohella. Viihtyi erityisesti Näkyvän parina. Örebron takalinjojen talkkari.

Joonas Rask, Örebro

Raskin avauskausi Örebrossa jätti vielä toivomisen varaa ainakin tehopisteiden valossa. Aloittanee edelleen kolmosketjussa, mutta kärkkyy isompaa roolia. Hyvä laukaus ja liike, mutta viime kaudella jäätyi turhan usein kovassa paikassa ja homma meni sohlaamiseksi.

Robert Leino, Örebro

Vahvana kahden suunnan sentterinä sekä Ilveksessä että aiemmin HPKssa ja HIFK:ssa kunnostautunut Leino on nyt ensi kertaa ulkomaalaisseurassa. Saa alkukaudella rauhallisemman sisäänajon, kun Rodrigo Abols tuli NHL-lainapestillä ykkössentteriksi.

C Moren suomeksi selostetut SHL-lähetykset syyskuussa:

19.9. klo 16.15 Frölunda-HV71 ja klo 19.00 Luulaja-Färjestad
24.9. klo 20.00 Växjö-Färjestad
26.9. klo 19.00 Skellefteå-Örebro
27.9. klo 16.00 Djurgården-Frölunda

C Moren jääkiekkotarjonta kasvaa entisestään, kun kotimainen SM-liiga käynnistyy 1. lokakuuta. C More esittää kaikki ottelut suorina lähetyksinä. 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja