Shinzo Abesta tuli Japanin pitkäaikaisin pääministeri – hallitusvuosiin kuuluu kunnianhimoisia tavoitteita ja skandaaleja

Japanin pääministeriä kuljettanut kone syttyi tuleen kesken lennon 0:45
Abea kuljettanut lentokone syttyi tuleen kuun alussa.

Shinzo Abesta on tullut Japanin pitkäaikaisin pääministeri. Abelle tulee keskiviikkona täyteen 2  887 päivää Japanin hallituksen johdossa, mikä rikkoo Taro Katsuran vuosina 1901–1913 kolmessa pätkässä tekemän ennätyksen.

Abe on G7-maiden toiseksi pitkäaikaisin johtaja Saksaa vuodesta 2005 johtaneen liittokansleri Angela Merkelin jälkeen.

Abe nousi pääministeriksi ensimmäisen kerran vuonna 2006 mutta joutui eroamaan vain vuoden jälkeen. Hän sai pääministerin salkun uudestaan vuonna 2012 ja on johtanut maata siitä lähtien.

Kunnianhimoiset tavoitteet eivät toteutuneet, skandaalit ravistelleet hallintoa

Jos mitään yllättävää ei tapahdu, 65-vuotiaan Aben pääministerikausi jatkuu ainakin syksyn 2021 vaaleihin asti. Vaikka pääministeri ei ole saanut läpi kaikkia tavoittelemiaan uudistuksia, hänen johtamillaan liberaalidemokraattisella LDP-puolueella on vankka asema Japanin suosituimpana puolueena. Hiljattainen gallup näytti, että 36,8 prosenttia japanilaisista kannattaa LDP:tä, kun suurimman oppositiopuolueen suosio on 6,3 prosentissa.

Abe on asettanut pääministerinä kunnianhimoisia tavoitteita, kuten perustuslakimuutoksen, joka uudistaisi Japanin asevoimien asemaa. Oppositio on kuitenkin estänyt muutoksen toteuttamiseen. Myöskään Aben tavoite selvittää vuosikymmeniä vanha kiista Kurilien saarista Venäjän kanssa ei ole toteutunut.

Aben hallintoa ovat ravistelleet myös erinäiset skandaalit, jotka ovat johtaneet ministerien eroihin.

Lue myös:

    Uusimmat