Mainos

Sextortion-rikosten uhreiksi joutunut nuorien lisäksi aikuisia – alkuvuoden aikana yhteensä noin 200 rikosilmoitusta

Niin sanotuista sextortion-rikoksista, eli seksillä tai rahalla verkossa kiristämisestä on tehty Suomessa alkuvuoden aikana jo noin 200 rikosilmoitusta, keskusrikospoliisin rikoskomisario Sari Sarani kertoo. 

Keskusrikospoliisi tiedotti eilen, että seksin ja rahan kiristäminen nuorilta on lisääntynyt räjähdysmäisesti ympäri Eurooppaa. 

MTV3:n Huomenta Suomessa vieraillut krp:n rikoskomisario Sari Sarani kertoo, että verkossa toimivien huijareiden uhrit eivät kaikki ole nuoria tai lapsia. Joukossa on myös aikuisia, joita on kiristetty samalla tavalla kuin nuoriakin.

Tapauksille tyypillistä on, että huijari esiintyy verkossa henkilönä, johon on helppo samaistua. Kun uhri tutustuu ystävälliseksi olettamaansa henkilöön paremmin, huijari uskaltaa pyytää uhriltaan esimerkiksi vähäpukeista tai arkaluonteista valokuvaa, jota voidaan myöhemmin käyttää esimerkiksi rahan tai uusien arkaluontoisten kuvien kiristämiseen uhrilta.

– Mekanismi on aivan sama. Ensin rakennetaan luottamusta ja yhteisymmärrystä. Kun luottamus on, uskalletaan pyytää vähän enemmän.

Saranin mukaan huijarit pyrkivät lypsämään uhreiltaan niin paljon kiristyksen mahdollistavaa materiaalia kuin mahdollista.

– Tämä jatkuu niin kauan kun uhri suostuu. Sen jälkeen voi alkaa kiristäminen.

Saranin mukaan Suomessa on tehty vastaavista huijauksista alkuvuoden aikana parisataa rikosilmoitusta. Ilmoittajien joukossa on niin nuoria kuin aikuisiakin.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.