Mainos

Seurakuntalainen irtisanotusta Mitro Revosta: "Joidenkin mielestä hän oli liian tuttavallinen"

2:11

Pastori Mitro Repo jakoi ortodoksiseurakuntalaisten mielipiteitä. Aktiivinen seurakuntalainen ihmettelee, miksei näin poikkeuksellisesta irtisanomisesta ole tiedotettu jäsenille.

Helsingin ortodoksisen seurakunnan aktiivinen jäsen Eila-Maija Mirolybov kuvailee heinäkuun lopussa irtisanottua Mitro Repoa suosituksi papiksi. Samalla hän kuitenkin selkeästi jakoi mielipiteitä sekä puolesta että vastaan.

– Oli paljon seurakuntalaisia, jotka kääntyivät nimenomaan hänen puoleensa. Mutta oli myös niitä, jotka vieroksuivat hänessä joitakin asioita, kuten politiikkaan menemistä.

Irtisanomisen syynä sopimaton käytös

Repo irtisanottiin heinäkuun lopussa papin virasta sopimattoman käytöksen ja toistuvien työntekoon liittyvien ongelmien vuoksi.

Juuri politiikkaan meneminen saattoikin olla yksi syy työsuhteen päättymiseen, arvioi Mirolybov. Ortodoksipastori Repo valittiin vuonna 2009 yli 70 000 äänen vyöryllä Euroopan parlamenttiin SDP:n sitoutumattomana ehdokkaana.

– Oli ihmisiä, jotka katsoivat, että pappi ei voi ottaa kantaa asettumalla yhden puolueen ehdokkaaksi.

Repo kuitenkin putosi EU-parlamentista seuraavissa vaaleissa, joissa hän sai alle 9000 ääntä. 

Naisten ahdistelua?

Mitro Repo puhutti paljon myös naisiin kohdistuvan sopimattoman käytöksensä vuoksi. Vuonna 2011 A-studio julkisti selvityksen, jossa useat naiset kertoivat Revon muun muassa koskettelevan naisia, kertovan kaksimielisiä vitsejä ja kommentoivan äänekkäästi naisten ulkonäköä.

Seurakunnassa Mirolybov ei ole Revolta vastaavaa käytöstä todistanut, mutta uskoo joidenkin kokeneen hänen tuttavallisuutensa häiritsevänä.

– Hän oli vilkkaan karjalainen ja saattoi laittaa käden olkapäälle. Joidenkin mielestä hän oli liian tuttavallinen. Kyllä nämä [syytökset] varmaan pitävät paikkansa.

Toisaalta Repo oli läheinen ja tuttavallinen kaikille, ja hänellä oli vankkumaton kannattajakuntansa, kertoo Mirolybov.

Seurakunnan vaitonaisuus ihmetyttää

Mirolybov kertoo istuneensa seurakunnan neuvostossa 1990-luvulla, kun Mitro Repo valittiin Uspenskin katedraalin papiksi nimenomaan seurakuntalaisten ehdokkaana, ohi piispan asettamien virallisten ehdokkaiden.

– Repo on ihmisläheinen. Hänestä syntyy sellainen vaikutelma, että hän välittää toisesta. Hän on niitä pappeja, jotka vihkivät avioparin ja soittavat vuoden päästä, että miten menee näin hääpäivänä. Hän on sillä tavalla ymmärtääkseni saanut hirveän monen ihmisen luottamuksen.

Seurakunnan vaitonaisuus Mitro Revon irtisanomisessa ihmetyttää Mirolybovia. Hän huomauttaa, että seurakunnalla on oma tiedottaja ja nettisivut, ja on erikoista, että asiasta kerrottiin vain paperilla seurakunnan ilmoitustaululla, vaikka Repo ilmeisesti irtisanottiin jo viime kuun puolella.

– Kyllä seurakuntalaisten pitäisi saada tietää tästä. Onko asia haluttu haudata, hän kysyy.

Viimeksi Helsingin ortodoksisen seurakunnan verkkosivuja on päivitetty esimerkiksi eilen. Tuolloin aiheena oli ilmoittautuminen syksyn ikonimaalauskurssille.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.