Mainos

Seurakunta järkyttyi: "Syvä ja traaginen menetys"

- Tämä on meille hyvin syvä, traaginen ja surullinen tapahtuma, kuvaa kirkkoherra Markku Salminen yöllistä murtoa Uspenskin katedraaliin.

Katedraaliin murtauduttiin viime yönä kello kahden jälkeen. Murtautujat vaurioittivat yhtä ikoneista ja varastivat pienen, mutta seurakunnalle äärimmäisen arvokkaan Neitsyt Mariaa kuvaavan ikonin.

- Jumalansynnyttäjän ikoni oli seurakuntayhteisöllemme ja laajemminkin hyvin rakas ja läheinen ikoni. Sen rahallista arvoa on mahdoton laskea. Hengellisesti se on korvaamaton, sillä se oli niin sanotusti ihmeitä tekevä ikoni, Salminen kertoo.

Varastettu Kozeltshanin ihmeitätekevä Jumalansynnyttäjän ikoni on peräisin 1800-luvulta ja se on tuotu Helsinkiin Viipurista.

- Maalaustyöltään ikoni on melko vaatimaton, mutta siinä on erittäin kaunis suoja eli riisa. Lisäksi sen ympärillä oli valtava määrä votiivilahjoja eli esimerkiksi koruja, joita seurakuntalaiset olivat jättäneet merkkinä rukouksensa kuulemisesta.

Vaikea myydä

Salminen ei usko, että ikonia on helppo myydä avoimilla markkinoilla, sillä se on niin tunnistettava. Hänen arvionsa mukaan sen voi myydä ainoastaan pimeillä markkinoilla. Yksi vaihtoehto on, että varkaus on tehty tilauksesta.

Poliisi on Salmisen mukaan tehnyt paikalla tarkkaa teknistä tutkintaa yöstä alkaen.

- Kyllä he haastavan tehtävän edessä ovat. Tämähän on jo toinen kerta parin vuoden sisällä, kun katedraalista varastetaan ikoni. Vaikka molemmat tapaukset ovat surullisia, on tämän ikonin merkitys seurakunnalle huomattavasti suurempi, Salminen korostaa.

- Tämä on meille merkki siitä, että maailman asiat tunkeutuvat ikävällä tavalla kirkkoon. Luotamme silti edelleen Jumalansynnyttäjän suojelukseen, Salminen sanoo.

Katso Jenny Matikaisen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.