Seuraavan hallituksen ohjelmaan ei tule Nato-lukkoa

Nato-jäsenyyden hakemisen mahdollisuudesta ei välttämättä mainita tulevan hallituksen ohjelmassa mitään.

Toisaalta jäsenyyden hakemiselle ei olla asettamassa myöskään minkäänlaisia lukkoja, toisin kuin viime hallitusneuvotteluissa tehtiin.  

STT kysyi asiaa kaikilta eduskuntapuolueiden puheenjohtajilta. Keskustan Juha Sipilä ja perussuomalaisten Timo Soini ovat sitä mieltä, että Nato-hakemuksen mahdollisuutta ei ole tarpeen mainita.  

-Panisin sen näin päin, että sitä ei kielletä siellä. Silloin jätetään mahdollisuus. Niin päin tuskin kirjataan, että jätetään mahdollisuus mutta jätetään nykyhallituksen kirjaus tekemättä, sanoo Sipilä.  

Neljä vuotta sitten hallitusohjelmaan kirjattiin, että Suomi ei tämän hallituksen aikana valmistele Nato-jäsenyyden hakemista.  

Sipilän mukaan Natosta ei välttämättä mainita nyt mitään, jos kirjataan, että Suomi on sotilaallisesti liittoutumaton maa.  

-Jos ei kirjata mitään, sehän jättää avoimeksi sen, että kesken hallituskaudenkin voidaan arvioida tilannetta uudelleen.  
  
Käsiä ei kannata sitoa  
  
Soini on Sipilän kanssa samoilla linjoilla. Kielteistä kantaa ei pidä kirjata.  
Soinin mukaan perussuomalaiset kannattaa ensi vaalikaudella niin sanotun Nato-selvityksen tekemistä. Hänen mukaansa se ei olisi kannanotto jäsenyyteen, mutta tilanne olisi syytä tarkistaa.  

-Meidän mielestämme ei tarvitse olla Nato-kirjausta, ja se mahdollistaa kaikki vaihtoehdot.  

Soinin mukaan ehdottomasti ei kuitenkaan saa kirjata niin, että kuluvalla kaudella Suomi ei hae.  

-Ei meidän kannata sitoa käsiä.  

SDP:n Antti Rinne on samaa mieltä. Hänen mielestään käsien sitominen olisi tyhmää, kun turvallisuuspoliittinen tilanne on murroksessa.  

-Sen takia mielestäni ei pidä laittaa mitään kirjauksia hallitusohjelmiin, että ikään kuin suljetaan joku mahdollisuus pois.  

Rinteen mukaan itsenäinen maa päättää vapaasti omasta turvallisuus- ja puolustuspolitiikastaan. Nato-jäsenyyden hakeminen ei ole kuitenkaan hänen mielestään ajankohtaista, eikä lisäisi tällä hetkellä Suomen turvallisuutta.  

Sekä kokoomuksen Alexander Stubb että RKP:n Carl Haglund haluavat, että hallitusohjelmaan jätetään mahdollisuus Nato-jäsenyyden hakemiseen jo ensi vaalikaudella. Molemmat pitävät myös tärkeänä, että Nato-jäsenyyden eduista tai haitoista tehdään selvitys.  
  
EU ja Ruotsi muistettava  
  
Vihreiden Ville Niinistön mukaan vihreät ei kannata Nato-jäsenyyden hakemista, mutta mahdollisuus siihen on pidettävä auki. Ruotsi-yhteistyötä ja EU:n turvallisuusyhteistyötä on vahvistettava.  

Kristillisdemokraattien Päivi Räsäsen mielestä Nato-jäsenyyden hakemismahdollisuutta ei saa sulkea pois.  

-Se täytyy pitää selkeästi avoimena, avoimempana kuin se on nyt ollut. Vallitsevassa tilanteessa puolue ei ole esittämässä jäsenyyden hakemista, mutta se mahdollisuus pitää olla.  

Selvitys Nato-jäsenyyden eduista ja haitoista kannattaisi Räsäsen mielestä tehdä tulevalla vaalikaudella ja mieluummin alkukaudesta.  

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäellä on Nato-kirjaukseen selkeän kielteinen linja.  

-Hallitusohjelmaan ei pitäisi kirjata Nato-jäsenyyden hakemista eikä mahdollisuutta hakea tai valmistella sitä.  

Lue myös:

    Uusimmat