Miten Suomeen pääsee turvallisesti? Terveysdokumentit esitettävä jo lähtömaassa, menetelmät käyttöön sanktion uhalla

57:44

Vantaan kaupunki kertoo "laajan toimijajoukon" selvittäneen, miten Suomeen voidaan saapua terveysturvallisesti ulkomailta. Työryhmä esitteli selvityksensä medialle kello 15.15 ja MTV Uutiset näytti tilaisuuden suorana lähetyksenä.

Voit katsoa tilaisuuden yllä olevalta videolta.

Vantaan kaupungin kokoama asiantuntijoista koostuva työryhmä esittää, että lento- ja laivayhtiöt tulee velvoittaa vaatimaan asiakkailtaan hyväksyttävät terveysdokumentit jo lähtömaassa, mikä on käytössä jo lähes kaikissa muissa EU-maissa.

Viimeisimpänä päivittyneen tiedon näet artikkelissa ylimpänä.

16.14 Tilaisuus päättyy.

16.12 Viljanen: EU:n "green card, vihreä kortti" ei ehdi vielä kevään aikana käyttöön.

16.12 Finnairilla ei ole mitään suunnitelmia avata reittiä Intian Delhiin, jossa koronatilanne on tällä hetkellä paha.

16.06 Manner: Rokotekattavuuden eteneminen on hyvin keskeistä – se on perustekijä. Globaalitasolla annettujen rokotteiden määrä on ylittänyt jo miljardin.

16.02 Hirvensalo: Terveysdokumenttien sähköisen järjestelmän yksityiskohtia on vielä hiottava. Muukin kuin sähköinen näyttö täyty voida hyväksyä.

16.01 Hirvensalo: Jos uusi variantti syntyy, terveysturvallisen matkailun tilannetta on tarkasteltava erikseen.

15.55 Median kysymykset alkavat.

15.51 Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner: Suomen hallituksen exit-suunnitelmassa on se, että se asettaat tavoitteet matkailun avautumiselle. Exit-suunnitelma vaatii kuitenkin vielä paljon konkretiaa siitä, miten matkailua voidaan avata terveysturvallisuuden näkökulmasta. Työryhmän tekemä työ antaa konkreettisia vastauksia matkailualalle.

15.49 Mäki: Lentoasema on Suomen käyntikortti. On tärkeää että huolehdimme terveysturvallisuuden lisäksi myös sujuvuudesta. Toivon että työryhmän esitys huomioidaan ja toimenpiteet käynnistetään sen pohjalta.

15.46 Finavian toimitusjohtaja Kimmo Mäki: Lentoliikenteen matkustamisen merkitys on valtava. Jos Suomi ei kykene palautumaan muiden maiden tahtiin, on riskinä se että kilpailuasema menetetään pysyvästi.

15.43 Vapaavuori: Jos nykyisellä terveystarkastus-mallilla matkustajamäärät lisääntyvät, satamia kohtaa kaaos. Haluamme sähköisen terveystarkastusjärjestelmän pakolliseksi.

15.42 Helsingin pormestari Jan Vapaavuori: Tilanne Helsingin satamissa on tällä hetkellä hyvin hallinnassa. 

15.38 Tervahauta: Testaustodistusten ja muiden todistuksien aitoudesta tulee varmistua.

15.37 THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta: Matkustajamäärien kasvu aiheuttaa haasteita ja uusia keinoja tarvitaan. Nyt käytössä oleva kahden testin malli ei enää tule kysymykseen.

15.32 Hirvensalo: Tavoitteena on että matkailu sallitaan rajoituksetta.

15.29 Hirvensalo: Sisärajavalvonnasta luovutaan. Terveysdokumentit tullaan pyytämään passintarkastuksen yhteydessä.

15.27 Henkilöllä joka haluaa matkustaa on oltava joko rokotustodistus tai negatiivinen koronatestin tulos tai todistus sairastetusta taudista. Uudistus täytyy toteuttaa sanktion uhalla. Saapuvien matkustajien testaamisesta luovutaan tulevaisuudessa kokonaan, toteaa ylilääkäri Eero Hirvensalo (työryhmän puheenjohtaja).

15.16 Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen toteaa matkustajamäärien kasvun olevan tavoitteena.

Selvitystyötä tehneen työryhmän puheenjohtaja, ylilääkäri Eero Hirvensalo esittelee tilaisuudessa toimenpide-ehdotukset.

Muita kommentoijia ja median kysymyksiin vastaajia tilaisuudessa ovat Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen, THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta, Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, Finavian toimitusjohtaja Kimmo Mäki ja Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja