Seura: Itä-Suomen yliopistossa syntyi raju kiista siitä, pitääkö eläinkokeessa jalkansa menettäneet hiiret lopettaa heti vai ei – syyttäjä määräsi poliisin tutkimaan asiaa

Kissoja on jouduttu lopettamaan uuden hiirimyrkyn vuoksi – miten toimia, jos lemmikki syö myrkkyä? 4:20
Kissoja on jouduttu lopettamaan uuden hiirimyrkyn vuoksi – miten toimia, jos lemmikki syö myrkkyä?

Kuopiossa koe-eläinten tutkija vastusti eläinlääkärin lausunnon mukaan ilmiselvästi kärsivien hiirien lopettamista vaatimuksista huolimatta, kirjoittaa Seura.

Monimutkaisessa tapauksessa eläinlääkäri määräsi tutkijan lopettamaan hiiret vedoten siihen, että ne ovat saavuttaneet inhimillisen päätepisteensä ja kärsivät tarpeettomista kivuista. Tutkija oli kuitenkin sitä mieltä, etteivät eläimet kärsineet vakavasta kivusta.

Vyyhti sisälsi monta sähköpostiviestiä ja puhelinsoittoa. Osapuolina olivat tutkijan ja eri eläinlääkäreiden lisäksi myös muun muassa Suomen koe-eläintoiminnan valvoja, Koe-eläinkeskus ja SEY Suomen eläinsuojelu.

Osapuolet näkevät monet asiat hyvin eri tavoin. Esimerkiksi käsitykset siitä, kuinka paljon eläimet tunsivat kipua, vaihtelevat.

Keväällä 2018 tapahtunut tapaus käynnisti Suomessa poikkeuksellisen koe-eläinten kohtelua koskevan poliisitutkinnan.

Seuran mukaan se on lajissaan ensimmäinen ainakin sen jälkeen, kun eläinkokeiden nykyisenlainen valvonta alkoi vuonna 2013. Heinäkuussa 2019 poliisi päätti esitutkinnan toteamalla, että rikosta ei ollut tapahtunut. Huhtikuussa tapauksen esitutkinta avattiin Itä-Suomen poliisilaitoksella toistamiseen, kun SEY Suomen eläinsuojelu ryhtyi selvittämään poliisin eläinrikostutkinnan laatua ja lainmukaisuutta. 

Suomessa tehdään vuosittain yli 100 000 eläinkoetta, joista lähes puolet hiirille.

Lue myös:

    Uusimmat