Mainos

Senttien pyöristämisestä kiistaa

Senttien pyöristyksestä on syntynyt pienoinen sotku, sillä laissa ei sanota suoraan, voidaanko pankkikortilla maksetut ostokset pyöristää lähimpään viiteen senttiin vai ei.

Kuluttajaneuvojat tulkitsevat lakia niin, että pankki- ja luottokortilla maksettavia ostoksia ei pyöristetä, koska kyseessä on tilien välinen siirto. Kaupan keskusliitto KKL on kuluttajaneuvojien kanssa samaa mieltä pankkikorttiostoksista. Sen sijaan luottokorttiostoksissa pyöristys on mahdollista. Kaupan kanta perustuu lain perusteluihin. Käteisostokset pyöristetään lähimpään viiteen senttiin.

Asiamies Matti Räisänen KKL:sta haluaisi, että kauppa ja kuluttajaviranomaiset katsoisivat rauhassa, miten asia olisi ratkaistavissa ilman turhia intohimoja. Hänen mukaansa sama ongelma oli pennien pyöristyksessä, mutta siitä ei noussut minkäänlaista hälyä. Räisänen tähdensi, että samassa kaupassa asioivalle lopputulos on täysin neutraali. Sama koskee kauppiaita. -Välillä pyöristys tapahtuu ylös, välillä alaspäin, hän muistutti. Jossakin kaupassa satunnaisesti käyvällekin erotus on korkeintaan 2 senttiä eli 12 penniä.

Jotkut kaupat katsovat saaneensa Kaupan keskusliitosta väärää tietoa pyöristyksestä, mutta Räisänen kiistää tämän. -Ohjeemme on ollut, että pankkikorttiostoksissa summia ei pyöristetä, hän sanoi.

Räisäsen mukaan pyöristyksen kanssa voi syntyä ongelmia, jos kassa ja maksupääte eivät ole yhteydessä toisiinsa. Näin on lähinnä pienissä tai pienehköissä kaupoissa. Niissä kassa on ohjelmoitu käteismaksuihin, jolloin pyöristys tapahtuu eikä muutosta välttämättä muisteta tai ymmärretä tehdä, kun summa veloitetaan pankkikortilla erillisellä maksupäätteellä.

Myös neuvotteleva virkamies Rauno Niinimäki valtiovarainministeriöstä myönsi, että laki on tulkinnanvarainen. Hänen mukaansa on mahdollista, että lakia joudutaan muuttamaan. Pahimmassa tapauksessa asiaa voidaan joutua ratkomaan sitä ennen oikeudessa. Niinimäkikin katsoisi kuitenkin ensin, millaiseen lopputulokseen kauppa ja kuluttajaviranomaiset päätyvät.

Suomi on ainoa euromaa, jossa pyöristys on käytössä. Tätä on perusteltu muun muassa sillä, että pienempien kolikoiden käsittely on kallista kaikille.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.