Trump vaatii republikaaneja hylkäämään lakiesityksen, joka pitäisi sisällään apua Ukrainalle

Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin mukaan republikaanien olisi hylättävä esitys, jolla olisi määrä muun muassa jatkaa maan tukea Ukrainalle ja Israelille.

Esityksestä on kiistelty kuukausikaupalla demokraattien ja republikaanien välillä. Republikaanit ovat kytkeneet Ukrainan ja Israelin tuen jatkamisen Yhdysvaltain rajavalvonnan huomattavaan kiristämiseen.

– Älkää olko typeriä! Tarvitsemme erillisen rajavalvontaa ja siirtolaisuutta koskevan lakiesityksen. Sen ei pitäisi olla millään muodolla tai tavalla kytköksissä ulkomaiseen apuun, sanoi republikaanien presidenttiehdokkuutta tavoitteleva Trump maanantaina Truth Social -viestipalvelussaan.

– Tämä lakiesitys on valtava lahja demokraateille ja kuolontoive republikaaneille. Se panee demokraattien siirtolaisuus- ja rahakysymyksissä tekemän hirveän työn myös republikaanien vastuuksi, Trump jatkoi.

Uutiskanava CNN:n mukaan paketin suuruus olisi reilut 118 miljardia dollaria, ja se kiristäisi merkittävästi maahanmuuttolakeja Yhdysvalloissa.

Paketista Ukrainalle on varattu 60 miljardia, Israelille reilut 14 miljardia ja lähes kaikki loput Yhdysvaltain rajavalvontaan sekä maahanmuuttopolitiikan kiristyksiin. Osa tuesta on osoitettu myös Taiwanille.

Presidentti Joe Biden on ilmoittanut, että hän tukee esityksen nopeaa hyväksymistä.

Biden vakuuttaa: Yhdysvallat ei hylkää Ukrainaa, Zelenskyi vieraili Valkoisessa talossa 1:57
Biden vakuutti joulukuussa, että Yhdysvallat ei hylkää Ukrainaa.

Edustajainhuone ei päästäisi läpi

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Mike Johnson tyrmäsi täysin senaatin julkaiseman tekstiluonnoksen. Hänen mukaansa edustajainhuone ei päästäisi pakettia läpi, jos ehdotus edes selviäisi edustajainhuoneeseen saakka.

– Tämä lakiesitys on vieläkin pahempi kuin osasimme odottaa, eikä se lähellekään tuo päätöstä presidentin aiheuttamalle rajakatastrofille, republikaanipuoluetta edustava Johnson sanoi viestipalvelu X:ssä.

– Kuten johtava demokraattineuvottelija julisti: Tämän lainsäädännön alla "raja ei koskaan sulkeudu", Johnson lisäsi.

Johnson oli ehtinyt jo aiemmin todeta, että esityksellä ei ole mahdollisuuksia tulla hyväksytyksi. Tosin perjantaina Johnson oli uutistoimisto AFP:n mukaan sanonut, että hän ei tuomitsisi mitään esityksiä etukäteen.

Yhdysvaltain entinen presidentti, republikaanien tämän vuoden presidentinvaalien todennäköinen ehdokas Trump on odotetusti kritisoinut suunniteltua lakia liian lepsuksi.

Jos kongressi ei pääse yhteisymmärrykseen paketista, lainsäätäjien on pohdittava uusia keinoja, miten tukipaketit voitaisiin hyväksyä erillään maahantulopolitiikasta.

Biden tukee vahvasti pakettia

Yhdysvaltain rajapolitiikan tiukentamisesta tuli kynnyskysymys ja sisäpoliittinen kuuma peruna, jota republikaanit lähtivät edustamaan Ukrainan kipeästi tarvitsema rahallinen tuki vipuvartenaan.

Kompromissiksi kuvailtu lakipaketti sisältäisi muun muassa laajoja turvapaikan hakemiseen ja maahantuloon liittyviä rajoituksia Yhdysvaltain ja Meksikon väliselle rajalle. Uutiskanava CNN:n mukaan kyseessä olisivat rajuimmat tiukennukset rajapolitiikkaan vuosikymmeniin.

– Olemme nyt päässeet puoluerajat ylittävään yhteisymmärrykseen kansallisen turvallisuuden paketista, joka sisältää tiukimmat ja oikeudenmukaisimmat rajauudistukset vuosikymmeniin. Paketilla on suuri tukeni, Biden sanoi lausunnossaan ja kehotti republikaaneja hyväksymään saavutetun orastavan neuvottelutuloksen.

– Jos te uskotte, kuten minä uskon, että meidän on turvattava rajamme nyt, ei ole vaihtoehto olla tekemättä mitään, Biden lausui.

Biden hoputti kongressia sanomalla, että hän haluaa lakipaketin pöydälleen allekirjoitettavaksi välittömästi.
 

Olisiko lännen nopeampi aseapu voinut lopettaa Ukrainan sodan pari vuotta sitten? 8:21
Olisiko lännen nopeampi aseapu voinut lopettaa Ukrainan sodan pari vuotta sitten?

Lue myös:

    Uusimmat