Mainos

Sote-selvitys: Asiakas voisi valita terveyskeskuksen – yksityisten palvelujen korvaukset pois

Asiakas voisi jatkossa valita sosiaali- ja terveyskeskuksen ja listautua siihen, suosittelee asiaa selvittänyt työryhmä. Keskus voisi olla julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin ylläpitämä. Selvitysryhmä suosittaa myös yksityisten palvelujen Kela-korvauksista luopumista. 

Sosiaali- ja terveysministeriön asettaman työryhmän ehdottamassa mallissa asiakas valitsisi ensisijaiseksi asiointipaikakseen sosiaali- ja terveyskeskuksen, joka tarjoaa valikoiman peruspalveluja. Asiakkaan olisi kuitenkin sitouduttava valitsemaansa palveluntuottajaan puoleksi vuodeksi. 

Sosiaali- ja terveyskeskus arvioisi kansalaisen tarvetta ja oikeutta muihin valinnanvapauden piirissä oleviin sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Sosiaalipalvelut mukaan 

Ryhmä suosittelee valinnanvapauden ulottamista asteittain myös sosiaalipalveluihin. Ryhmän mukaan sosiaalipalveluita koskevaa tietoa ei ole riittävästi ja monet sosiaalipalvelut edellyttävät runsaasti viranomaispäätöksiä.

Professori Mats Brommelsin johtama selvityshenkilöryhmä julkisti arvionsa asiakkaan valinnanvapaudesta osana sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta tänään. Ryhmä luovutti loppuraporttinsa perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulalle (kesk.).

Maakunnille kiinteä korvaus

Selvitysryhmä ehdottaa, että valtion rahoitus maakunnille perustuisi pääsääntöisesti kiinteään korvaukseen, joka riippuisi väestön määrästä ja tarpeista.

Maakunnat taas maksaisivat asiakasmäärästä riippuvan kiinteän korvauksen valinnanvapauden piirissä oleville sosiaali- ja terveyskeskuksille. Näin ryhmän mukaan raha seuraisi asiakasta ja tuottajat kilpailisivat laadulla.

Selvityshenkilöiden mukaan työterveyshuolto ei kuulu laajan valinnanvapauden piiriin, koska siitä on säädetty erillislaki.

Hallituksen on tarkoitus linjata valinnanvapautta kesäkuun aikana.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.