Selvitys: Pahoinpideltyjä koiria säälitään enemmän kuin aikuisia ihmisuhreja

Pahoinpidellyt koirat herättävät ihmisissä enemmän sympatiaa kuin aikuiset ihmisuhrit. Näin pääteltiin uudessa selvityksessä. Lue, mitä livescience.com kertoo aiheesta.

American Sociological Associationin (vapaasti suomennettuna Yhdysvaltain sosiologinen yhdistys) kokouksessa New Yorkissa esiteltiin viime elokuussa yhteenveto selvityksestä, johon osallistui 240 alemman korkeakoulututkinnon opiskelijaa. Kutakin opiskelijaa oli pyydetty lukemaan neljästä tekaistusta, raakoja pahoinpitelyjä käsittelevästä uutisartikkelista yksi. Uutisen teksti pysyi samana, vain uhri vaihtui. Uhrina oli joko pikkulapsi, kolmikymppinen aikuinen, koiranpentu tai kuusivuotias koira.

Uutisen lukemisen jälkeen osallistujia pyydettiin ilmoittamaan, kuinka paljon myötätuntoa he tunsivat uhria kohtaan. Tulokset paljastivat, että osallistujat tunsivat enemmän myötätuntoa lasta, koiranpentua ja kuusivuotiasta koiraa kohtaan kuin aikuista kohtaan.

Alun perin tutkijat olivat olettaneet, että nuoremmat uhrit saisivat lajista riippumatta osakseen enemmän myötätuntoa kuin vanhemmat uhrit. Sen sijaan kävi ilmi, että iällä on vaikutusta ihmisuhrien herättämään empatiaan, mutta ei koirauhrien.

– Se, että aikuisuhrit saavat osakseen vähemmän myötätuntoa viittaa siihen, että täysikasvuiset koirat nähdään avuttomina ja riippuvaisina, aivan kuten koiranpennut ja lapsetkin, tutkija Jack Levin sanoi lausunnossa.

– Vaikuttaa siltä, että aikuiset ihmiset nähdään kykenevinä suojelemaan itseään, kun taas täysikasvuiset koirat nähdään vain isompina koiranpentuina, Levin totesi.

Tutkijat epäilivät, että samankaltaisiin tuloksiin päädyttäisiin myös kissojen kaltaisten muiden pahoinpideltyjen eläinten kohdalla, sillä monet liittävät niihin ihmismäisiä piirteitä.

Selvitykseen osallistuneet naiset olivat miehiä empaattisempia niin ihmis- kuin eläinuhrejakin kohtaan. Levinin mukaan tämä osoittaa, että naiset ovat kaiken kaikkiaan empaattisempia kuin miehet.

– Syy saattaa olla osittain biologinen ottaen huomioon naisten roolin synnytyksessä ja lastenhoidossa, Levin sanoi.

Koska selvitykseen osallistui vain korkeakouluikäisiä opiskelijoita, on epäselvää, pätevätkö tulokset myös huomattavasti vanhemmissa tai nuoremmissa ikäryhmissä.

Lähde: Livescience.com

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja