Selvitys: Nämä ihmisryhmät jäävät nyt eniten työttömiksi

Työttömyysturva heikkenee – näin se vaikuttaa edun saajaan 12:37
Katso myös: Työttömyysturva heikkenee – näin se vaikuttaa edun saajaan

Työttömyys on kääntynyt elokuussa selvään nousuun, kertoo YTK Työttömyyskassan tuore YTKBarometri. Työttömyys on noussut näin nopeasti viimeksi maaliskuussa 2021.

Työttömyys kasvoi kaikissa maakunnissa. Jyrkintä nousu oli Keski-Pohjanmaalla, jossa työttömyys lisääntyi 1,8 prosenttiyksikköä.

Nopeimmin elokuussa kasvoi yli 55-vuotiaiden työttömyys. Nousua 56–68-vuotiaiden ikäryhmässä tuli peräti 2,3 %.

–Talouden merkit osoittavat alaspäin, ja etenkin yli 55-vuotiaiden työttömyyden nousuvauhti oli viime kuussa nopea, YTK Työttömyyskassan toimitusjohtaja Auli Hänninen sanoo tiedotteessa.

–Toisaalta pitkän aikavälin kuva ei ole aivan niin synkkä, sillä vuoden takaiseen verrattuna työttömyys nousi kuitenkin vain 0,3 prosenttiyksikköä.

Saapuneiden hakemusten määrän perusteella syyskuun työttömyys näyttäisi olevan elokuun tasolla, mutta kokonaiskuva selviää vasta kuunvaihteen jälkeen.

Matalasti koulututeilla tuulisin tilanne

Pelkän peruskoulun käyneiden työttömyysaste kasvoi YTKBarometrin mukaan koulutusryhmistä nopeimmin ja kohosi elokuussa 12 prosenttiin.

Ammattikoulun suorittaneiden työttömyys oli puolestaan 7,9 %, lukion käyneiden 7,3 %, yliopistotutkinnon suorittaneiden 6,9 % ja ammattikorkeakoulun käyneiden 5,2 %.

– Koulutus vähentää tunnetusti työttömyyttä. Pelkän peruskoulututkinnon suorittaneet ovat työmarkkinoilla haavoittuvassa asemassa, mikä näkyy aina kun työttömyys lähtee kasvuun. Yliopistotutkinnon suorittaneiden osalta tilastoa heikentää opetusalan jokavuotinen kesätyöttömyys, joka ei samalla tavalla näy AMK-puolella, Hänninen kertoo.

YTK Työttömyyskassan yli 520 000 jäsentä vastaavat noin neljäsosaa Suomen palkansaajista.

 

Lue myös:

    Uusimmat