Yhdysvalloilta järkyttävä arvio siviiliuhreista – YK:n pääsihteeri: "Gazasta tulossa lasten hautausmaa"

Paine sotatoimien lopettamiseen kasvaa - mihin Israel pyrkii? 11:15
KATSO MYÖS: Paine sotatoimien lopettamiseen kasvaa – mihin Israel pyrkii?

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon sanoi maanantaina Gazassa kuolleiden siviilien määrän tuhansiksi, mutta ei ilmoittanut tarkkaa lukua.

– Tiedämme, että Gazan siviiliuhrien määrä on tuhansissa, Pentagonin tiedottaja prikaatikenraali Patrick Ryder sanoi toimittajille.

Tavallisesti vain Hamas on raportoinut uhrilukuja alueelta. Hamasin alainen viranomainen tiedotti tänään yli 10 000:n ihmisen kuolleen Gazassa. 

Yhdysvallat on tukenut Gazassa sotivaa Israelia aseellisesti. Sota alkoi 7. lokakuuta, kun Hamas iski raketein Israeliin.

YK:n pääjohtaja: "Gazasta tulossa lasten hautausmaa"

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoi maanantaina pitämässään puheessa, että siviilien suojelun on oltava etusijalla Israelin ja Hamasin välisessä sodassa. Hän varoitti, että Gazan kaistasta on tulossa "lasten hautausmaa". Asiasta uutisoi Reuters.

– Israelin puolustusvoimien maaoperaatiot ja jatkuvat pommitukset iskevät siviileihin, sairaaloihin, pakolaisleireihin, moskeijoihin, kirkkoihin ja YK:n tiloihin. Kukaan ei ole turvassa, Guterres sanoi toimittajille.

– Samaan aikaan Hamas ja muut militantit käyttävät siviilejä ihmiskilpinä ja jatkavat rakettien ampumista umpimähkäisesti kohti Israelia, hän sanoi.

Guterresin mukaan kansainvälistä humanitaarista oikeutta rikotaan selvästi ja vetosi jälleen humanitaarisen tulitauon puolesta.

Evakuoinnit käynnistyivät Rafahissa uudelleen

Kymmeniä ulkomaalaisten passien haltijoita ja joitakin sairaalasta evakuoituja kulki maanantaina Rafahin rajanylityspaikan kautta Gazasta Egyptiin. Evakuoinnit aloitettiin uudelleen kahden päivän keskeytyksen jälkeen, kertoivat kolme egyptiläistä turvallisuuslähdettä.

Rajanylityspaikka on ainoa Gazasta lähtevä uloskäynti, joka ei ole Israelin rajalla.

Ulkomaalaisten ja heidän huollettaviensa sekä loukkaantuneiden gazalaisten kulku oli lopetettu lauantaina sen jälkeen, kun Israel oli iskenyt ambulanssiin Gazassa. Asiasta kertoivat Egyptin viranomaiset uutistoimisto Reutersin mukaan. 

YK:n tietojen mukaan Gazan rajanylityspaikan kautta Gazaan saapuvien avustusrekkojen virta oli hidastunut 25 rekkaan sunnuntaina torstain 102 rekasta.

Lue myös:

    Uusimmat