Selitys tähänkin mysteeriin: Miksi puhelin tuntuu värisevän taskussa?

Oletko koskaan luullut puhelimesi soivan tai värisevän, vaikka todellisuudessa se on aivan hiljaa? Lifeslittlemysteries.com selvitti, mikä aiheuttaa harha-aistimuksen: kyse on hallusinaatioista.

Kun odotat viestiä rakkaalta tai tietoa uudesta työpaikasta, saatat luulla puhelimesi soivan, vaikkei se soikaan. Mistä on kyse?

Kun luulet puhelimesi värisevän, koet itse asiassa aistihallusinaation, kertoo lifeslittlemysteries.com.

Baystate Medical Centerin tutkija Michael Rothberg tutki olemattomien värinähälytysten ilmiötä Baystaten lääkäreiden ja muun hoitohenkilökunnan keskuudessa. Rothbergin haastattelemista henkilöistä 70 prosenttia oli joskus luullut puhelimensa värisevän, vaikkei näin ollut todellisuudessa käynyt. Osa kertoi kuulevansa puhelimensa soivan jopa päivittäin, vaikka todellisuudessa luuri oli aivan hiljaa.

Rothbergin mukaan kyse on virheistä havainnoissa. Aivomme yrittävät hallita kaikkea tietoa ulkomaailmasta, ja kun aistit ovat jatkuvan ärsyketulvan armoilla, kaikkea informaatiota on mahdotonta käsitellä. Erilaisia aisti-impulsseja saapuu aivoihin jatkuvasti, ja aivot yrittävät saada niihin tolkkua.

– Aivot järjestävät impulsseja sen mukaan, mitä ne ovat tottuneet etsimään, Rothberg kuvasi ScienceLinelle.

Osa ihmisistä saa viestejä puhelimeensa koko ajan, jolloin aivot alkavat "etsiskellä" mitä tahansa viestiin viittaavaa.

– Viestit ovat positiivisia ja ihminen on innoissaan saadessaan niitä, tai viestit ovat tärkeitä ja ihminen pelkää, ettei saakaan niitä. Silloin aivot etsivät jatkuvasti jotakin, joka vaikuttaa saapuvalta viestiltä, Rothberg selvensi.

– Metsästys- ja keräilyaikana olisimme olleet varuillamme käärmeiden takia, ja olisimme varmaankin pelästyneet jatkuvasti kiemuraisten keppien takia. Nykypäivänä suurin osa meistä on teknologiakeskeisiä, joten aivomme tulkitsevat jatkuvasti vaatteiden rapinaa ja vatsan kurinaa väärin ja olettavat, että meille on tulossa puhelu.

Rothbergin mukaan hallusinaatioista on turha huolestua, sillä ne eivät ole mielenterveyden häiriö, vaan normaali asia, jota useimmat puhelimen omistajat kokevat.AVA

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat