Mainos

Selfiestä arkipäivää: Pian voit tunnistautua pankkiin ja ostaa netistä ottamalla kuvan itsestäsi

Itsestään kuvan ottaminen, eli tutummin selfie, voi korvata salasanan lähitulevaisuudessa muun muassa nettiostoksia tehdessä, ennustaa Washington Postin julkaisema artikkeli.

Yhdysvaltalaislehden mukaan pankit ja tekniikkayritykset suunnittelevat selfiestä turvallisuusporttia muun muassa pankkitileille, internetostoksille ja veroilmoituksen täyttöön.

Kuvavarmenteen käytön taustalla on kasvava identiteettivarkausten uhka. Yhä useampi yritys haluaa varmistaa, kuka palveluita käyttää. Tähän on yleensä käytetty muun muassa salasanaa, mutta se varmenne, jota ei ole helppo kopioida tai vaihtaa, on kuitenkin kasvot.

MasterCard mukana

Washington Postin mukaan muun muassa luottokorttiyhtiö MasterCard suunnittelee palvelua, joka on nimetty Selfie-maksuksi.

Palvelu julkaistaan joissakin yhtiön jäsenpankeissa ja MasterCardin asiakkaat voivat sen avulla ostaa internetissä normaalisti tavaroita, mutta maksun kohdalla heidän pitäisi vahvistaa maksu MasterCardin mobiilisovelluksella ottamalla kuva itsestään.

– Meidän näkökulmamme mukaan salasana on kuolemassa, toteaa lehdelle varatoimitusjohtaja Tom Shaw yritysten talousturvallisuuteen keskittyvästä USAA-yrityksestä.

Yritys tarjoaa jo palveluita, joissa sen asiakkaat käyttävät selfieitä salasanojen sijaan, kun he kirjautuvat puhelimella pankkisovelluksiin.

Asiakkaiden täytyy valita kasvotunnistusvaihtoehto sovelluksesta, ottaa kuva itsestään ja kirjautua. Yritys kehuu sen olevan nopeampaa ja helpompaa kuin käyttäjätunnusten ja salasanojen muistaminen.

Washington Postin mukaan selfietunnistuksesta eivät ole kiinnostuneet ainoastaan yritykset. Esimerkiksi Georgian osavaltiossa veroilmoituksen voi pian palauttaa sähköisesti kasvojentunnistuksen kautta.

Turvallisuushuolia myös selfieissä

Lehti muistuttaa, että kasvojen tunnistus voi aiheuttaa kuitenkin yksityisyys- ja turvallisuushuolia. Yksi selkeä ongelma on, että kasvojentunnistuksessa ei ole kovin vaikea selvittää miltä ihminen näyttää.

– Sitten kaikilla on kasvosi, joten tällainen turvallisuusvarmenne on äärimmäisen julkinen, kritisoi yksityisyyteen keskittyneen lakifirman johtaja Alvaro Bedoya lehdessä.

Lehden mukaan tähänkin on jo suunniteltu ratkaisua. Kasvovarmenteessa ei vaadittaisi sellaisia selfieitä, mitä me yleensä näemme esimerkiksi Facebookissa.

Sovellukset voivat pyytää sinua skannaamaan kasvosi kauttaaltaan, jotta varmistuu, että olet elävä henkilö, etkä vain valokuva. Esimerkiksi MasterCardin sovelluksessa ja USAA:n sovelluksessa sinun pitää myös räpyttää silmiäsi, kun sovellus niin pyytää.

Asiantuntijat pelkäävät kuitenkin, että yritykset saattavat myös käyttää väärin valokuvia. Asiakas saatetaan tunnistaa jo kun tämä kävelee liikkeeseen tai kulkee kadulla. Tätä tapahtuu jo, kirjoittaa lehti.

Poliisit käyttävät tietokantoja kasvojentunnistukseen ja jotkut kaupat käyttävät palveluita tunnistaakseen ongelmia aiheuttavat asiakkaansa. Toisaalta jotkin yritykset, kuten MasterCard, ovat vakuuttaneet, etteivät ne säilöisi valokuvia.

Entä jos lihot?

Toinen ongelma on kasvojen muuttuminen. Miten kasvovarmenne toimisi, kun kasvot muuttuisivat iän, parran kasvun, painon nousun tai onnettomuuden takia? Tämä on vielä epäselvää, muistuttaa Washington Post.

Kasvovarmenne ei olisi ainoa turvallisuusvarmenne. Tämä olisi toinen tai kolmas turvallisuusvarmenne kokonaisuudessa, kirjoittaa lehti.

Esimerkiksi kännykkä, jolla selfie otetaan, saatetaan tarkistaa, joten tämän kautta rikollisten ei pitäisi pystyä kirjautumaan palveluihin.

Georgian osavaltio taas aikoo vertailla sähköisesti veroilmoituksien selfieitä ajokorttien kuviin. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.