Selänne oli tulossa SM-finaaleihin 2005 – Jortikka käännytti hallilta

Teemu Selänne paljastaa Ari Mennanderin kirjoittamassa Teemu-kirjassa, että oli jo valmis pelaamaan SM-liigan finaaleissa NHL:n työsulkukaudella 2004-05.

Selänteen polvi leikattiin syksyllä 2004 World Cup -turnauksen jälkeen. Hän teki heti leikkauksen jälkeen Jokereiden kanssa sopimuksen, että pelaisi NHL:n ulkopuolella vain Jokereissa, mikäli toipuisi.

Jokeri-omistaja Hjallis Harkimo olisi halunnut Selänteen jäälle tammikuussa. Jokereilla oli tammikuussa paljon kotipelejä ja Selänne olisi vetänyt hallin täyteen. Hjallis alkoi pommittaa Selännettä soitoilla ja viesteillä niin paljon, että lopulta Selänne oli kuukausia vastaamatta. Hän kuntoutti polveaan Kaliforniassa ja halusi palata vasta kun on täysin valmis.

– Runkosarjasta (Hjallis) sai kaikki rahat itselleen. Tajusin, ettei sille merkitse mitään se, missä kunnossa olen. Kunhan olisin vaan pelannut yksijalkaisena ja täyttänyt hallin, Selänne sanoo kirjassa.

Kun Harkimo ei ollut saanut Selännettä kiinni, hän oli värvännyt Jokereiden lääkärin ja Teemun hyvän ystävän Ismo Syvähuokon hankkimaan Selänne jäälle. Kuntoutus eteni ja maaliskuun alussa Selänne tuli perheineen Suomeen. Hän kävi jäällä Kirkkonummella.

– Emme olisi tulleet Suomeen, ellen olisi ollut tosissani pelaamisen suhteen. Treenasin joka päivä Hilan kodin kuntosalissa ja kävin jäällä Varuboden Areenassa. Ajoin zamboniakin [jäänhoitokonetta]. Olin hyvässä kunnossa, Selänne kertoo kirjassa.

“Finaaleissa ei kelvannutkaan”

Runkosarja päättyi reilu viikko Selänteen Suomeen saapumisen jälkeen. Hannu Jortikan valmentama Jokerit pudotti puolivälierissä Ilveksen ja välierissä HPK:n. Edessä oli finaalit Kärppiä vastaan. Selänne valmistautui koko ajan ja Jokerit viestitti Syvähuokon kautta haluaan ottaa hänet mukaan hetkenä minä hyvänsä. Kärpät voitti kaksi ensimmäistä peliä ja Jokerit kolmannen. Tilanne ottelusarjassa oli 2-1 Kärpille, kun Syvähuoko soitti perjantai-iltana Selänteelle. Jortikka oli pyytänyt häntä “hoitamaan” Selänne sunnuntain peliin Helsinkiin. Jortikka käski pyytämään Selänne lauantaina kymmeneksi hallille.

– Varmistin vielä, että Jortsu on tosissaan ja halusin olla varma, että hänellä on myös Hjalliksen valtuutus asialle, Syvähuoko kertaa kirjassa.

Syvähuoko sanoi Selänteelle, että Jortikka haluaa hänet ehdottomasti mukaan. Lauantaina olisi treenit, sunnuntaina aamujää ja peli. Selänne mietti ja ilmoitti tulevansa lauantaina jäälle ja pelaavansa, jos joukkueelle on siitä hyötyä. Hän saapui Hartwall Areenalle sovitusti, mutta jätti varusteensa vielä autoon, varmuudeksi. Hallissa hän huomasi, että joukkueen kakkosvalmentaja Waltteri Immonen, hyvä ystävä, oli “omituinen”.

– Jortsu änkytti, etten voi pelata, kun niillä ei ole mulle pelipaitaa. Se oli aika huono hätävale, sillä tiesin että mulle oli teetetty paita, tilanteen tajunnut Selänne muistelee.

– Se oli elämäni noloin tilanne. Sanoin, että kaikki käy. Mä tulin tänne vaan jeesaamaan.

Selänne lähti Kirkkonummelle lyömään golfia. Syvähuoko tuli innoissaan hallille ja hehkutti Selänteen saapumista Harkimolle, joka lähti vain pois. Pian Syvähuokokin sai tietää tilanteen ja lähti hallilta. Selänne ja Syvähuoko ovat varmoja, että Harkimo kielsi Selänteen ottamisen joukkueeseen. Syvähuoko soitti Harkimolle.

– Nyt, kun vihdoin olisin saanut Teemun pelaamaan, se ei enää kelvannutkaan. Ihmettelin, miksei Hjallis ollut sanonut mulle missään vaiheessa, ettei tarvitse enää houkutella Teemua Jokereihin. En saanut kunnon vastausta, Syvähuoko kertoo.

Jortikan mukaan Selänteen saapuminen hallille oli hänellekin yllätys. Hän sanoo, että Teemun poisjättäminen ei tullut hänen päätettäväkseen. Harkimon mukaan hän keskusteli asiasta Jortikan kanssa.

– Se oli sellaista soutamista ja huopaamista. Sitä oli vitkuteltu koko talvi. Immun piti hoitaa se meille pelaamaan jo paljon aikaisemmin. Mun mielestä Teemu olisi otettu mukaan, jos olisi tullut koko loppuottelusarjaan, Harkimo muistaa tilanteen.

Kärpät voitti sunnuntain ottelun ja juhli mestaruutta Helsingissä. Syvähuoko ei hakenut hopeamitaliaan.

Lainaukset ovat tänään 18. syyskuuta julkaistavasta Ari Mennanderin kirjoittamasta Teemu-kirjasta.

Lue myös:

    Uusimmat