Hjallis Harkimo raivostui vitsistä – Doug Sheddenin sanat aiheuttivat viikkojen mykkäkoulun: "Ryntäsi helvettiin toimistostani"

Doug Shedden latasi tuiman väitteen Petteri Sihvosesta Facebook-kommenttiin – katso kiekkoanalyytikon vastaukset yleisökysymyksiin 11:42
Doug Sheddenin töykeä näpäytys yllätti kommenttien joukossa, kun MTV Urheilu kokosi kysymyksiä asiantuntija Petteri Sihvoselle.

Kolme vuotta jääkiekon SM-liigassa valmentanut Doug Shedden kertoo viimein tarinan, joka jäi hänen ainoaksi riitatilanteekseen Jokerit omistaneen Hjallis Harkimon kanssa.

Shedden, 62, muistetaan Suomessa edelleen hyvin HIFK:ssa, Jokereissa ja Leijonissa viettämistään vuosista 2005–2008. Lähimmäs mestaruutta hän pääsi Jokereiden kanssa yllettyään keväällä 2007 SM-finaaliin.

Jokereiden omistaja Harry ”Hjallis” Harkimo nappasi Sheddenin kilpailija HIFK:n leiristä heti tämän ensimmäisen Euroopassa viettämän kauden aikana. Shedden muistaa silti lämmöllä myös IFK:n toimitusjohtajaa Pentti Matikaista.

– Pentti on hieno mies, ja tulimme toimeen upeasti. Tietysti Jokereihin meneminen oli kova päätös minulle. Hjallis vain teki minulle tarjouksen, josta en voinut kieltäytyä, Shedden tiivistää siirron raadollisuuden MTV Urheilun haastattelussa.

Organisaatioina Shedden näkee seurojen välillä suuren eron paitsi pelityylillisesti, myös toimintakulttuurin kannalta.

– Jos sitä vertaa limusiiniajeluun, niin IFK:n jätkät ajaisivat sitä ja Jokereiden kaverit istuisivat takapenkillä. Toinen oli työväenluokkainen ja toinen yläluokkainen.

Yhteenotto Hjalliksen kanssa

Jo yli 15 vuotta Suomen ulkopuolella, ensin Sveitsissä ja nyt Saksassa asunut Shedden on edelleen kohtalaisesti kartalla entisen asuinmaansa tapahtumista. Hän nostaa itse esiin Jokerien ja Kiekko-Espoon paluun kotimaisen kiekon kartalle.

Myös tieto Harkimon presidenttiehdokkuudesta oli tavoittanut hänet.

– Joo, luin siitä jotain Facebookissa. Hänen kaverinsa on nyt presidenttiä, vai mitä? Shedden viittaa Sauli Niinistöön ja yrittää tämän jälkeen ymmärtää selostusta Harkimon puoluekuvioiden kehityksestä.

Harkimosta urheilujohtajana ei Sheddenillä ole kuin hyvää sanottavaa.

– Tulimme hienosti toimeen. Välimme olivat todella hyvät, ja olemme yhä yhteyksissä. Lähettelemme viestejä varsinkin syntymäpäivinä ja niin edelleen. Meillä oli kerran yksi pieni väärinkäsitys, mutta muuten ei mitään, hän aloittaa ja joutuu heti jatkamaan.

– No se oli hauska juttu.

– Kerran yhden pelin jälkeen Hjallis tuli normaaliin tapaansa valmentajien koppiin. Hän onnitteli minua voitosta ja kommentoi siinä seisoskellessaan erotuomareita. Minä sanoin sarkastisesti, että ”mikä vitun tuomari sinä nyt olet”, Shedden nauraa.

Harkimo ei todellakaan ottanut kommenttia vitsinä.

– Hän tulkitsi sen niin, että olin hänelle vihainen, mitä en ollut. Vitsailin vain, mutta hän otti sen todella vakavasti, ryntäsi helvettiin toimistostani eikä puhunut minulle pariin viikkoon, kunnes otimme lasin viiniä ja sovimme asian.

Kulttuurieroja ja kielikylpyä

Koko siihenastisen uransa Pohjois-Amerikassa viettäneelle Sheddenille kutsu HIFK:hon vuonna 2005 tuli otolliseen aikaan. Hän oli jäänyt urapolullaan junnaamaan huolimatta siitä, että oli saanut edelliset kaksi vuotta valmentaa Toronton farmiseuraa St. John’s Maple Leafsia.

Shedden alkoi Suomessa ajaa sisään omaa valmennus- ja harjoittelufilosofiaansa, mutta huomasi nopeasti, että sitä on sovitettava härmäläisiin oloihin.

– Heidän harjoittelutekniikkansa jäällä ja jään ulkopuolella olivat todella erilaisia. Olin vetänyt muutaman päivän harjoituksia, kun ”Sakke” Lindfors sanoi minulle, että voisit kokeilla tätä, koska emme juuri tee tuota täällä. 

– Hän näytti minulle niitä juttuja, ja se oli minulle todella suuri oppimiskokemus, Shedden kiittelee entisen HIFK-maalivahdin ja apuvalmentajan Sakari Lindforsin apua.

(juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Toinen haaste oli sopeutua täysin vieraaseen kieleen. Varsinkin pelaajien nimet menivät jatkuvasti solmuun.

– Teurastin ihmisten nimiä ihan hulluna. En osannut sanoa Karalahti tai Pärssinen tai Salmelainen. Ne olivat minulle niin vaikeita nimiä, mutta nykyään nauran, kun ihmiset sanovat vaikka suomalaisten kaupunkien ja joukkueiden nimet väärin – ”Ulu Karpat” tai mitä tahansa. Olen siinä nykyään ekspertti, hän kehuu.

Lue myös:

    Uusimmat