Liiga avautuu – näin Jokerit-pomo kommentoi

Liigan yhtiökokous päätti torstai-iltana, että jääkiekkoliigan viimeinen ja Mestiksen voittaja kohtaavat karsinnoissa 2025.

Kiekko-Espoon ja Jokerien edessä olevat tiet kohti jääkiekkoilun pääsarjaa Liigaa muuttuivat torstai-iltana erilaisiksi. Jääkiekon SM-liiga Oy:n yhtiökokous päätti myöhään torstai-iltana, että keväästä 2025 alkaen järjestetään karsinnat Liigan viimeisen ja Mestiksen voittajan välillä.

Kiekko-Espoo on kertonut aikovansa jättää hakemuksen liigapaikasta kaudeksi 2024–2025, eivätkä karsinnat koske vielä tuota kautta. Mutta kotimaiseen sarjakiekkoiluun täksi kaudeksi palanneen Jokerien pitää lunastaa karsintojen kautta liigapaikka kaudeksi 2025–2026, jonka helsinkiläisseura on ilmoittanut tavoitteekseen.

Muuttaako tämä Jokerien suunnitelmia ensi kaudeksi, jolloin sen pitäisi liigalisenssiehtojen täyttämisen lisäksi nujertaa Liigasta putoava joukkue karsinnoissa?

– Meillä oli jo ennen tätä päätöstä suunnitelma rakentaa noin miljoonan euron joukkue ja että meillä on 10–13 valmista liigapelaajaa, mutta totta kai meidän pitää tarkastella, että meidän suunnitelmamme on urheilullisesti riittävä vai pitääkö sitä vielä kiristää. Uskon, että se on jo hyvin lähellä riittävää, Jokerien hallituksen puheenjohtaja Mikko Saarni sanoi STT:lle.

Myös kolmas pääkaupunkiseudun joukkue, vantaalainen Kiekko-Vantaa, tavoittelee nousua Liigaan. Se visioi nousevansa pääsarjaan 2030 mennessä. Nousua tavoittelevien joukkueiden näkökulmasta auki on edelleen useita kysymyksiä, niistä kenties keskeisimpinä se, paljonko osake liigayhtiössä maksaa nousijalle.

– Se on hyvä kysymys. Kaikki luvut jäivät vielä eilisessä auki, ja on kiva kuulla niitä lisää, Saarni sanoi.

Edelliset karsinnat 2013

Liigakarsinnat pelattiin edellisen kerran 2013. Sen jälkeen lisenssimenettelyllä pääsarjaan ovat nousseet Sport, KooKoo ja Jukurit.

Vielä viime keväänä Liiga linjasi, ettei se ota vastaan uusia lisenssihakemuksia kaudelle 2024–2025. Hiljattain Liiga ilmoittikin, että uusia hakemuksia voi jättää lokakuun loppuun mennessä.

Jääkiekon SM-liiga perustettiin vuonna 1975. Alussa mukana oli 10 joukkuetta. SM-liiga laajeni 12 joukkueen sarjaksi 1988.

Putoamis- ja nousumahdollisuus pääsarjan ja toiseksi korkeimman sarjatason välillä oli vuoteen 2000. Tuolloin Juhani Tammisen luotsaama divisioonajoukkue Kärpät kukisti karsinnoissa liigajoukkue Pelicansin, mutta pääsarjan joukkuemäärä kasvatettiin 13:een ja Pelicans sai pitää paikkansa.

Liigakarsinnat lopetettiin, ja sarja suljettiin. Päätöstä perusteltiin taloussyillä, koska moni joukkue puolusti sarjapaikkaansa tai haki nousua ottamalla taloudellisia riskejä.

Talousvaikeudet suomalaisesta jääkiekosta eivät poistuneet.

Suljettu sarja näytti kasvonsa jo vuosituhannen alussa, kun tyhjennysmyynnit nousivat useana kautena puheenaiheiksi. Pelkoa putoamisesta ei ollut, joten taloutta saattoi paikata kesken kauden.

Mestiksen vuosina 2004 ja 2005 voittanut KalPa palasi kabinetin kautta pääsarjaan 2005. Joukkuemäärä kasvoi 14:ään.

Karsinnat palautettiin kaudeksi 2008–2009, joka muistetaan Tammisen luotsaaman Sportin nousuyrityksestä. Sport voitti Mestiksen ja oli pudottaa Ässät pääsarjasta, mutta Ässät säilytti liigapaikkansa voitoin 4–3.

Karsinnat pelattiin myös 2010–2013, mutta liigajoukkueista Ilves kolmesti ja Pelicans kerran säilyttivät paikkansa vaikeuksitta. Nousua karsinnoissa yrittivät Mestiksen mestareista Sport kahdesti ja Jokipojat sekä Jukurit kerran.

Jokerit kertoi 2013 siirtyvänsä KHL:ään kaudeksi 2014–2015.

Kaudella 2013–2014 piti pelata liigakarsinnat, mutta kauden kynnyksellä karsinnat poistettiin ohjelmasta ja siirryttiin lisenssimenettelyyn. Sport sai kabinetissa liigapaikan kaudeksi 2014–2015 ja piti Jokerien lähdön jälkeen joukkuemäärän 14:ssä.

KooKoo voitti Mestiksen 2014 ja sai liigalisenssin kaudeksi 2015–2016. Joukkuemäärä kasvoi 15:een. Jukurit voitti Mestiksen 2015 ja sai liigalisenssin kaudeksi 2016–2017. Joukkuemäärä säilyi 15:ssä Espoon Bluesin konkurssin myötä. Jukurien jälkeen Liigaan ei ole otettu uusia joukkueita.

Lue myös:

    Uusimmat