Mainos

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet toteutettu parhaiten Maltalla – translaki alentaa Suomen sijoitusta

7:08
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä esille tuova Pride-tapahtuma järjestettiin Helsingissä viime kesäkuussa. Jani Toivola vieraili tuolloin Huomenta Suomessa keskustelemassa kokemuksistaan vähemmistöjen suvaitsemisesta.

Suomi on toteuttanut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeudet neljänneksi parhaiten Euroopassa, kertoo Seta. Viime vuonna Suomi oli vastaavassa vertailussa viidennellä sijalla.

Kärjessä on Malta jo neljättä vuotta peräkkäin. Toisella ja kolmannella sijalla ovat Belgia ja Luxemburg.

Suomen sijoitusta alentaa etenkin translaki, joka edellyttää juridista sukupuoltaan korjaavalta lisääntymiskyvyttömyyttä ja lääketieteellistä prosessia.

– Suomi pärjää maavertailussa hyvin vuonna 2015 voimaan astuneiden tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslain sekä kansalaisaloitteina ajettujen lainsäädäntömuutosten vuoksi, kertoo Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo tiedotteessa.

Tarjamon mukaan lainsäädännöllinen pohja on Suomessa hyvä, mutta sitä sovelletaan puutteellisesti. Esimerkiksi viharikoksia aliraportoidaan merkittävästi, ja kouluterveyskysely kertoo sateenkaarinuorten heikosta tilanteesta.

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen eurooppalainen kattojärjestö ILGA-Eurooppa julkaisi vuosiraporttinsa maanantaina. Raportissa vertaillaan sitä, miten näitä vähemmistöjä kohdellaan lainsäädännössä ja viranomaistoiminnassa. Mukana vertailussa on 49 maata.

Järjestön mukaan ensi kertaa vertailun kymmenvuotisessa historiassa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksissa on tapahtunut taantumista useissa maissa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja