Seiväshyppytähden matka louisianalaisesta pikkupojasta Ruotsin sankariksi – kaikki alkoi Facebook-viestistä

Berliinin EM-kisoissa sensaatiomaisesti seiväshypyssä kultaa voittaneesta Armand Duplantisista tuli yhdessä illassa kansainvälinen yleisurheilutähti. Miehen matka seiväshypyn eliitin joukkoon alkoi mielenkiintoisella tavalla. Kaikki alkoi yhdestä Facebook-viestistä. 

Videolla Tulosruudun raportti sunnuntain kisapäivästä.

Duplantis syntyi ja kasvoi Louisianan Lafayettessä. Hän on Yhdysvaltojen sekä Ruotsin kansalainen. Hänen isänsä Greg on entinen seiväshyppääjä ja äiti Helena oli 80-luvulla yksi Ruotsin parhaimpia moniottelijoita. 

Myös "Mondona" tunnettu Duplantis teki jo 7-vuotiaana ensimmäisen maailmanennätyksen ikäluokassaan. Tämän jälkeen hän jatkoi matkaansa maailman parhaana ikäluokissaan teini-ikäiseksi saakka. 

Ruotsin juniorimaajoukkueen valmentaja Jonas Anshelm oli huomannut pojan suoritukset Yhdysvalloissa, ja hän tiesi, että Duplantisin äiti oli ruotsalainen. Anshelm laittoi viestiä Facebookissa Duplantisin isoveljelle Andreakselle, joka oli hypännyt seiväshyppyä Ruotsin väreissä. 

Duplantis oli aluksi kieltäytynyt kunniasta, mutta Anshelm jatkoi kuitenkin yhteydenpitoa Gregin kanssa. 

– Greg oli innoissaan suorasta yhteydestä maajoukkuevalmentajaan, kun Yhdysvalloissa samankaltaiseen tilanteeseen pääseminen olisi melkein sama, kuin yrittäisi ryöstää Fort Knoxin. Yhdysvalloissa on erikseen valintakilpailut ennen varsinaisia mestaruuskilpailuja, se on täysin eri systeemi. Samalla tiesin, että Andreas keskusteli Armandin kanssa ajatuksesta kilpailla Ruotsin väreissä. Helena otti ajatuksen myös positiivisesti vastaan, Anshelm kertoo. 

Lopulta isä-Greg soitti Anshelmille ja kertoi, että Armand haluaa edustaa Ruotsia. Vain muutamia viikkoja myöhemmin hän kilpaili ensimmäisen kerran sinikeltaisessa asussa ja voitti alle 18-vuotiaiden MM-kultaa. 

Duplantis otti Berliinissä jo neljännen arvokisavoittonsa. Tämä oli hänen ensimmäinen aikuisten kultamitali. Nuorten kisoissa hän on voittanut kaksi MM-kultaa ja yhden EM-kullan. 

Lue myös:

    Uusimmat