Seitsemän sotilassoittokuntaa 12:sta lakkautetaan

Marssimusiikki ei enää kajahtele ympäri Suomea; puolustusvoimien leikkausten yhteydessä lakkautetaan peräti seitsemän soittokuntaa 12:sta.

Lisäksi lopetetaan Lahden sotilasmusiikkikoulu. Henkilökunta vähenee 264:sta lähes kolmanneksella - jäljelle jää 190. Osa soittajista siirtyy jäljelle jääviin kasvaviin soittokuntiin, mutta 74 henkilöä saa lähteä.

Ensi vuoden alusta sotilassoittokuntia on Helsingissä, Turussa, Lappeenrannassa, Tikkakoskella ja Rovaniemellä.

Kaartilla kävi hyvä tuuri

Helsingin Töölössä, Taivallahden kasarmilla olleessa Kaartin soittokunnassa ollaan tyytyväisiä: Vanhasta, rähjääntyneestä rakennuksesta muutetaan, koska puolustusvoimat on myynyt korttelin ja uudet tilat löytyivät parhaasta mahdollisesta paikasta, Finlandia-talolta.

- Oikein innostunein mielin odotetaan tulevaa, sanoo kapellimestari, musiikkikapteeni Ville Paakkunainen.

Kaartin soittokunta saa harjoitustiloikseen Musiikkitaloon muuttaneelta Helsingin kaupunginorkesterilta vapautuneen pohjoispäädyn.

- Pääsemme Suomen parhaaseen musiikkitiivistymään, iloitsee ylikapellimestari Elias Seppälä.

- Vieressä on Musiikkitalo Sibelius-Akatemioineen ja saman Töölönlahden rannalla Oopperatalo.

Kaartin soittokunta on järjestänyt tähänkin asti konsertteja Finlandia-talolla ja nyt niitä on luvassa lisää. Soittokunnan suurin työ on valtiollisissa tilaisuuksissa: Aina kun tasavallan presidentillä, puolustusministerillä tai puolustusvoimien komentajalla on virallisia vieraita, kaartilaiset ovat soittamassa.

Repertuaarin ykkösinä kajahtelevat Porilaisten marssi ja Kaartin jääkärirykmentin kunniamarssi. Esiintymisiä on noin 300 vuodessa.

Sodissakin on soiteltu

Kaartin soittokunnalla on värikäs historia: se perustettiin 1819 ja Keisarillisen Venäjän armeijan kanssa se on käynyt tahdittamassa taisteluja Turkissa, Unkarissa ja Balkanin vuorilla.

Oman nettisivunsa mukaan Kaartin soittokunta on Suomen vanhin edelleen toimiva orkesteri - erikoista kun samaa sanoo itsestään myös Turun sinfoninen orkesteri; se perustettiin jo 1790.

Joka tapauksessa sotilassoittokunta oli alkuaikoinaan ainoa musiikin opiskeluväylä, soitto-oppilaaksi tultiin 15-vuotiaana. Nykyisin soittajat ovat kaikki ammattimuusikoita armeijaan tulleessaan. Ja armeijahan on ainoa tie sotilassoittajaksi, siviilipalveluksen valinneille kyseinen uravalinta ei ole mahdollinen.

Kapellimestari Paakkunainen kertoo, että joissakin instrumenteissa soittajista on pulaa, koska musiikkia harrastavat yhä vähemmän nuoret miehet. Soittokunnissa on myös muutamia armeijan käyneitä naisia.

Varusmiessoittokunta Hattulaan

Soittokuntien vakinaiset soittajat ovat kantahenkilökuntaa eli aliupeseereita mutta joskus mukaan on päässyt myös varusmiehiä. Pelkästään varusmiehiä varten on oma varusmiessoittokunta osana sotilasmusiikkikoulua. Sitä ei lakkauteta vaan se siirtyy Lahdesta ainakin aluksi Hattulaan Panssariprikaatin yhteyteen.

- Meille hakee vuosittain melkein 400 muusikkoa asevelvollisuutta suorittamaan. Meillä ei ole varaa siihen, että huippulahjakkaat soittajat jättäisivät tulematta mistään muusta kuin henkilökohtaisista syistä, kertoo kapellimesteri Tero Hakala.

Lue myös:

    Uusimmat