Seitsemän päivää F1-kauden alkuun – Räikkösen uran hienoimmat voitot

Tänään on seitsemän päivää F1-kauden avauskisaan, joten sen kunniaksi listaamme numerolla seitsemän ajavan Kimi Räikkösen uran seitsemän hienointa voittoa.

F1-kausi C Morella

Kaikki F1-kauden ajojaksot suorina C Morella.

Tilaa C More tästä ja varmista paikkasi F1-eturivissä!

Uuden F1-kauden lähestyvän alun myötä MTV Sport laatii päivittäin päivän lukuun liittyvän TOP-listan.

7. 2003 Malesian GP

Uran ensimmäinen voitto on F1-kuljettajalle erityinen hetki. Räikkönen sai kokea tämän kaudella 2003 Malesian helteessä. Räikkönen lähti kilpailuun vasta seitsemännestä ruudusta, mutta Jarno Trullin ja Michael Schumacherin kolarointi nosti Räikkösen kolmanneksi. Ennen ensimmäisiä varikkokäyntejä hän oli toisena. Räikkönen ohitti kärjessä ajaneen Fernando Alonson varikkopysähdysten aikana eikä suomalaiselle löytynyt enää pysäyttäjää. Räikkönen joutui odottamaan uran ensimmäistä voittoa 35 kilpailun ajan.

6. 2007 Kiinan GP

Kauden 2007 Kiinan GP:n voitto on yksi Räikkösen uran tärkeimmistä. Kauden toiseksi viimeiseen kilpailuun Räikkönen lähti 17 pisteen takaa-ajomatkalla Lewis Hamiltoniin. Kilpailu sujui sateisissa olosuhteissa Hamiltonin komennossa, kun puolivälissä kaikki muuttui. Hamiltonin vauhti putosi dramaattisesti kuluneilla renkailla ja Räikkönen ohitti britin. Hamilton oli silti hyvissä asemissa mestaruustaiston kannalta ennen varikkopysähdystään, mutta tapahtumat varikon sisääntulon kohdalla painuivat F1-fanien mieliin ikiajoiksi. Hamilton juuttui hiekalle ja mestaruustaiston ratkaisu siirtyi kauden päättävään Brasilian GP:hen ja loppu on historiaa.

5. 2012 Abu Dhabin GP

Räikkösen paluukausi 2012 oli sujunut yllättävän hyvin ottaen huomioon Lotuksen kilpailukyvyn. Voittoja odotettiin alkukaudesta, sillä Lotus putosi kärkitallien kyydistä kauden edetessä. Silti Räikkösen kauden ainoa voitto tuli Abu Dhabissa vuoden kolmanneksi viimeisessä kilpailussa. Räikkönen nousi lähdössä toiseksi, mutta Hamilton ajoi suomalaiselta karkuun. Britin McLarenin tekniikka petti 20 kierroksen kohdalla ja Räikkönen nappasi kärkipaikan haltuunsa. Suomalainen piti mestaruudesta vimmatusti taistelleen Fernando Alonson takanaan ja nousi podiumin korkeimmalle korokkeelle. Kisan mieleenpainuvimmat hetket olivat Räikkösen tiukat radioviestit tallilleen.

4. 2009 Belgian GP

Räikkönen on voittanut uransa aikana neljä kilpailua Span radalla. Kaikista kovin näistä voitoista nähtiin kaudella 2009. Ferrarin auto oli alkukaudesta roimasti kärkeä perässä ja italialaistallia uhkasi ensimmäinen voitoton kausi miesmuistiin. Span aika-ajoissa nähtiin superyllätys, kun Force Indian Giancarlo Fisichella nappasi paalupaikan. Räikkösen kisan alku oli loistava ja jo kuuden kierroksen jälkeen suomalainen ohitti Fisichellan ja siirtyi kärkeen. Fisichella roikkui Räikkösen perässä koko kilpailun ajan, muttei onnistunut ohittamaan suomalaista. Räikkösen voitto jäi lopulta Ferrarin kauden ainoaksi.

3. 2005 Monacon GP

Räikkösen uran toistaiseksi ainoa Monacon GP:n voitto tuli vuonna 2005. Tuo voitto oli myös yksi Räikkösen uran ehdottomasti komeimmista. Räikkönen lähti kilpailuun paalupaikalta ja johti jokaisen kierroksen ajan, mutta ei siinä kaikki. Räikkönen oli matkassa yhden pysähdyksen taktiikalla. Turva-auton poistuessa radalta 29 kierroksella Räikkönen repi yli puolen minuutin johdon Alonsoon 13 kierroksessa ja tuli varikolta selvällä erolla espanjalaisen eteen. Sen jälkeen Räikkösen ei tarvinnut edes ajaa täysillä. Räikkösen seuraksi podiumille nousivat Williams-kuskit Nick Heidfeld ja Mark Webber.

2. 2005 Japanin GP

Räikkösen uran kovin ajosuoritus nähtiin Suzukassa 2005. Sadekeli sotki aika-ajoja pahasti ja Räikkönen jäi ruutuun 17. Se, mitä suomalainen teki kisassa, oli mieletöntä katseltavaa. Räikkönen poimi sijoituksia yksi toisensa jälkeen ja viimeiselle kierrokselle lähdettäessä hän oli aivan Giancarlo Fisichellan Renault'n kannoilla. Suomalainen painoi lähtösuoralla ulkokautta Fisichellan ohi ja sinetöi yhden uransa ikimuistoisimmista voitoista. Fisichellan ilme podiumilla kertoi enemmän kuin tuhat sanaa. Eikä italialainen ollut suinkaan ainoa, joka hämmästeli Räikkösen suoritusta sinä päivänä.

1. 2007 Brasilian GP

21. lokakuuta 2007 on porautunut monien muistiin yhtenä suomalaisen urheilun hienoimpana päivänä. Räikkönen lähti F1-kauden päätöskisaan seitsemän pistettä Hamiltonia ja neljä pistettä Alonsoa jäljessä. Kun vielä aika-ajossa Hamilton tunki McLareninsa Räikkösen ja suomalaisen tallikaverin Felipe Massan väliin, näytti mestaruus matkaavan brittien saarille. Räikkönen ja Alonso nousivat lähdössä Hamiltonin edelle ja britti vieläpä ajoi radalta ulos ja putosi pois pistesijoilta. Hamilton teki raivokasta nousua kohti kärkeä kuudennella sijalla, kun hänen vaihdelaatikkonsa jumittui pitkäksi aikaa. Hamilton tippui joukon hännille ja kun Ferrari vaihtoi kuljettajiensa paikat viimeisillä varikkopysähdyksillä, oli kaikki pedattu Räikkösen mestaruudelle. Hamilton nousi seitsemänneksi ja Alonso ajoi maaliin kolmantena, mikä tarkoitti Räikkösen voittavan mestaruuden pisteen erolla McLaren-kaksikkoon. Kuljettajien mestaruutta ei ole Ferrarilla Räikkösen jälkeen juhlittu.