Seitsemän pahaa tapaa, jotka tekevät selkäsi kipeäksi

Selkäkipuun vaikuttavat usein jokapäiväiset ja huonot tottumuksemme, jotka rasittavat kehoa. Kiinnitä huomiota tapoihin, joilla saatat ylläpitää tai aiheuttaa kipuja.

Yli 80 prosenttia ihmisistä kokee selkäkipua jossain vaiheessa elämäänsä. Everydayhealth.com-sivusto listasi seitsemän huonoa tapaa, jotka aiheuttavat selkäkipuja.

1. Vähäinen liikunta

Vähäinen tai olematon liikunta johtaa huonoon asentoon ja lisää alaselän kipuja.

Pilates ja muut keskivartaloa vahvistavat liikuntamuodot lisäävät selän lihasten vakautta. Uinti, kävely ja pyöräily parantavat keskivartalon lisäksi sydänterveyttä.

2. Huono ryhti

Huono ryhti voi rasittaa lihaksia ja kuormittaa selkärankaa, kertoo lääketieteen tohtori Tae M. Shin. Hänen mukaansa pitkään huonosta ryhdistä kärsineen selkärangan anatomiset piirteet voivat jopa muuttua.

Shin neuvoo istumaan lantio hieman korkeammalla kuin polvet. Välillä kannattaa seistä jalat hieman koukussa ja toinen jalka edessä, jotta alaselkään kohdistuva paine vähenee.

3. Huono nostotekniikka

Usein selkä napsahtaa, kun yrittää nostaa painavia esineitä selällä eikä jaloilla.

Koukista polvia ja käytä jalkojen voimaa nostaessa. Pidä paino lähellä vartaloa ja vältä selän kiertymistä.

4. Ylipainoisuus

Painonhallinta on hyvä tapa ehkäistä selkäkipuja. Erityisesti keskivartalolihavuus muuttaa koko kehon painopistettä eteenpäin ja tuo mukanaan lisäpainetta selkälihaksille, kertoo Shin. Säästyt turhalta selkäkivulta, kun pidät painon viiden kilon sisällä ihannepainostasi. Liikunta ja terveellinen ruokavalio auttavat tämän tavoitteen saavuttamisessa.

5. Tupakointi

Shinin mukaan nikotiini vaikuttaa nikamavälilevyjen verenkiertoon ja lisää rappeutumista. Tupakointi vähentää myös kalsiumin imeytymistä ja vaikuttaa luun uusiutumiseen sekä nostaa tupakoijien osteoporoosimurtumien riskin kaksinkertaiseksi tupakoimattomiin verrattuna.

6. Kalsium ja D-vitamiinivaje

Kalsium ja D-vitamiini ovat luuston vahvuudelle välttämättömiä ravintoaineita. Lääkärin kanssa kannattaa keskustella ravintolisistä, jos kalsiumia ja D-vitamiineja ei tule riittävästi päivittäisestä ruokavaliosta.

7. Liiallinen istuminen

Selkäkivun hoidossa toimimattomuus ja liikkumattomuus voi olla haitallista.

Muuttamalla huonoja tottumuksia, parannat selkäsi terveyttä.

Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat