Aira Samulin on kuollut 96-vuotiaana

Seiska: Aira Samulin on kuollut – tästä kaikesta hänet muistetaan 2:25
Aira Samulin on kuollut – tästä kaikesta hänet muistetaan

Taiteilija ja tanssin airut Aira Samulin on kuollut 96-vuotiaana.

Uutisen MTV Uutisille vahvistaa Samulinin lähipiiri. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Seiska

Sunnuntaina 22. lokakuuta uutisoitiin, että Samulin jättää poikkeuksellisesti väliin Tanssii Tähtien Kanssa -lähetyksen, jonka lähes jokaisessa jaksossa hän oli ollut vuosien saatossa vieraana. Samulinin lapsenlapsi Kiti Samulin kertoi MTV Uutisille tuolloin Samulinin jäävän pois lähetyksestä flunssan takia. 

Aira Samulin teki pitkän ja arvostetun uran tanssin parissa. 

– Ei ole tarvinnut käydä kouluja. Kuunnelkaa musiikkia, eläytykää siihen ja menkää täysillä. Älkää välittäkö, miltä se näyttää, vaan miltä se tuntuu, hän painotti MTV:lle.

Tanssin lisäksi Samulinin sydäntä lähellä olivat nuorten mielenterveysongelmat ja vanhusten hyvinvointi. 

1960-luvulla Aira Samulin perusti muotitanssikoulun Rytmikkäät mannekiinit. Elämästään kertovassa elokuvassa Tango Kabaree hän esitti itseään.

Omien ikävuosien karttuessa vanhusten liikuttamisesta tuli tärkeä tehtävä. 

– Rytmi, liike ja musiikki on parasta aivolääkettä, hän tiesi.

Tanssii tähtien kanssa ohjelmaa hän seurasi aina paikan päällä.

Sodan kauhut piirtyivät muistoihin

Edes elämän vastoinkäymiset eivät sammuttaneet Aira Samulinin iloista naurua. Hän jaksoi kertoa yhä uudelleen evakkotarinaansa Hyrsylän mutkasta.

Samulin tiesi omakohtaisesti sodan kauhuista kodin jäätyä rajan taakse Karjalaan. Sitä kautta tuli ymmärrys muita pakolaisia kohtaan.

– Jos on pelkoa, pakenemista, tuskaa ja turvattomuutta, niin kyllä se aina tuntuu samanlaiselta.

Uusi Hyrsylän mutka nousi Lohjalle. Sinne mahtuivat niin lelukokoelmat kuin tutut ja tuntemattomat vieraatkin. 

Samulin osallistui kunnallispolitiikkaan Espoon ja Helsingin kaupunginvaltuustoissa ensin keskustan ja sitten kokoomuksen riveissä. Pirjo-tyttären skitsofrenia sai äidin ajamaan mielenterveysongelmista kärsivien lasten ja nuorten asiaa.

– Siinä mulla on kokemus, jota ei muilla ole. Mä olen ollut mielisairaan tytär, puoliso ja äiti, hän sanoi vuosituhanteen vaihteessa.

Aira Samulin jaksoi olla iloinen, vaikka surua ja vastoinkäymisiä riitti.

– Tämän muotoinen elämä on tässä ja kerran, niin eletään täysillä se ja elämä on iloa varten. Ilo ylimmillään ja se auttaa arjessa. Elämä on vakava asia ja sen takia siinä pitää olla iloa.

Aira Samulin vieraili lähes jokaisessa Tanssii Tähtien Kanssa -lähetyksessä. Syyskuussa hän kertoi MTV Uutisille, mikä sai hänet tulemaan yleisöön kerta toisensa jälkeen

Aira Samulin on ollut lähes jokaisen TTK-lähetyksen yleisössä – tämä asia saa hänet tulemaan paikan päälle kerta toisensa jälkeen 6:04

 

Lue myös:

    Uusimmat