Sébastien Ogier hermostui Kalle Rovanperästä – Jari-Matti Latvala nostaa kaudesta yhden asian ylitse muiden: "Rupesivat tunteetkin kuumenemaan"

Jari-Matti Latvala paketoi Toyotan huiman kauden - yksi kisa nousee ylitse muiden: "Rupesi tunteet kuumenemaan" 1:24

Jari-Matti Latvalan kolmas kausi Toyotan tallipäällikkönä päättyi kolmanteen peräkkäiseen triplamestaruuteen. Toyota oli 2023 ykkönen niin valmistajien, kuljettajien kuin kartanlukijoiden MM-pisteissä.

Toyota rikkoi tällä kaudella viimevuotisen valmistajien MM-sarjan piste-ennätyksensä 23 pisteen marginaalilla. Kauden 13 kisaa tuottivat yhteensä huimat 548 pistettä, ja lähin uhkaaja Hyundai jäi 116 pisteen päähän.

Toyotan keskimäärinen pistepotti kauden kilpailuissa oli täysin päätön 44, kun yhden kisan maksimipistemäärä on 52. Hyundain vastaava lukema oli 34.

Tallin kuljettajat saavuttivat kaikkiaan yhdeksän voittoa, joista kaksi oli kaksoisvoittoja, yksi kolmoisvoitto ja yksi neloisvoitto. 39:stä jaossa olleesta palkintosijasta Toyota-kuljettajat veivät nimiinsä yli puolet eli 20. Helmikuinen Ruotsin ralli oli kauden ainoa kisa, jossa palkintokorokkeella ei ollut ainuttakaan Toyota-kuljettajaa. Tuolloinkin tallipisteitä ropisi 29.

Kauden molemmissa kotikisoissa, Suomessa ja Japanissa, tuloksena oli voitto – viimeksi mainitussa peräti kolmoisvoitto.

– Aivan huikeaa. Lähdimme hakemaan voittoa, ja sitten saamme kolmoisvoiton ja viitossijan. Onhan se aivan loistavaa. Ei enempää olisi voinut pyytää. Tämä oli enemmän kuin osasimme toivoa ja huikea päätös kaudelle, tallipällikkö Jari-Matti Latvala iloitsi Toyota-stadionin liepeillä kauden päätteeksi.

– On Toyotalle iso juttu, että tällainen tulos pystytään ottamaan kotikilpailussa.

Kauden kohokohdaksi Latvala nostaa kesäkuisen Safari-rallin, jossa Toyota valloitti neljä kärkisijaa ja jossa kaksinkertainen maailmanmestari Kalle Rovanperä sai 8-kertaisen mestarin Sébastien Ogierin jopa hermostumaan.

– Oli tunnetta pelissä, ja rupesivat tunteetkin kuumenemaan. Se jää varmasti omiin muistoihin yhtenä mielenkiintoisimpana rallina.

Näihin numeroihin tiivistyy Toyotan murskaava ylivoima rallin MM-sarjassa – Hyundailla kova työ edessä 4:02