Mainos

SDP:n puheenjohtajaehdokkaat: Työehtojen sitovuus ei ole Suomessa mikään ongelma

16:28

SDP valitsee puheenjohtajansa ensi lauantaina. Puheenjohtajakisassa ovat mukana istuva puheenjohtaja Antti Rinne ja kansanedustajat Tytti Tuppurainen ja Timo Harakka.

Kolmikko oli vahvasti sitä mieltä aamun Huomenta Suomessa, että työehtojen sitovuus ei ole Suomessa ongelma, vaikkakin työmarkkinajärjestelmä kaipaa heidän kaikkien mielestä uudistamista. Istuva puheenjohtaja Antti Rinne nostaa esille sen, että koko työmarkkinakeskustelu on pitkään ollut hakoteillä.

– Tässä on pitkään keskusteltu siitä, että ikään kuin palkkaa ja työehtoja heikentämällä saadaan parempi tulevaisuus. Meillä on työpaikoilla erittäin paljon paikallista sopimista ja työehtosopimusjärjestelmä antaa mahdollisuuden siihen. Sosiaalidemokraatit vastustaa pakkosanelua. Me haluamme, että se on reilua sopimista, Rinne linjaa.

Harakka ja Tuppurainen nostivat esille esimerkkejä, joissa työmarkkinat kaipaavat uudistamista.

– Olen jo aikaisemmin maininnut subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoittamisesta. Se luo uusia jäykkyyksiä työmarkkinoille ja estää pienten lasten vanhempien, erityisesti naisten hakeutumista työelämään, Tuppurainen nostaa esille. 

Eduskunta päätti rajoittaa lapsen oikeutta varhaiskasvatukseen, mikäli vanhemmat eivät työskentele tai opiskele päätoimisesti. Päätös rajauksesta tehtiin vuonna 2015. Tuppuraisen mukaan myös pitkäaikaistyöttömyydestä uhkaa tulla työmarkkinoiden jäykkyystekijä. Harakka on huolissaan työssä jaksamisesta.

– Työllisyys nousee sitä kautta, että saadaan hoitovapaajärjestelmä uudistettua. Toinen asia, missä olemme jäljessä esimerkiksi Ruotsia monta prosenttiyksikköä on yli 50-vuotiaiden työllisyys. Meidän pitää huolehtia siitä, että ihmiset jaksaa olla töissä pidempään, Harakka sanoo. 

– Mielestäni pitäisi tutkia tätä, että työntekijät osallistuisivat nykyistä enemmän yritysten hallintoon. Se tarkoittaisi sitä, että luottamus olisi molemmin suuntaista.

Rinne ja Harakka olivat sitä mieltä, että hallituksen tavoite 72 prosentin työllisyysasteesta on mahdollinen ilman, että palkkoja leikataan. Tuppurainen oli eri mieltä.

– Minusta se on väärä väittämä, että joko työllisyysluvut tai palkat joustavat, Rinne toteaa.

Katso koko keskustelu artikkelin yläpuolelta. Rinteen, Harakan ja Tuppuraisen henkilökohtaiset haastattelut aamun Huomenta Suomesta voit katsoa tästä:

5:19

5:27

5:55

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja