Mainos

SDP:lta reunaehtoja Kypros-tuelle - rahanpesuepäilyt ratkaistava

Kyproksen tukipaketti on herättänyt jo etukäteen kovaa vastustusta ja keskustelua Suomessa. SDP:n eduskuntaryhmä asettaa tukipaketille tiukat reunaehdot. Pysyvästä kriisirahastosta ei saa siirtää rahaa Kyprokselle ennen kuin rahanpesuepäilyt on ratkaistu.

– Tässä korostuu moraalinen ja eettinen puoli. Suomi ei voi olla mukana edes EVM:n kautta sellaisessa rahoituksessa, jossa rahanpesuepäilyjä ei kammata kunnolla läpi ja ryhdytä myös toimenpiteisiin, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman vaatii.

Backman toivoo, että kansainvälinen valuuttarahasto IMF osallistuu Kyproksen tukemiseen. Suomea kiinnostaa myös Venäjän rooli.

– Myös Venäjän on oltava mukana näissä ratkaisuissa, koska Kyproksella on runsaasti venäläistä rahaa.

Eu-asioista vastaava eduskunnan suuri valiokunta joutuu viikonlopun aikana päivystämään ja antamaan neuvotteluevästystä valtiovarainministeri Jutta Urpilaiselle (sd).

Euromaat ovat koolla ylimääräisessä kokouksessa Brysselissä puimassa Kyproksen tilannetta. Kyproksen tukipaketista on tulossa eurokriisin tähänastisista apuohjelmista pienin. Kyproksen arvioitiin alun perin tarvitsevan 17 miljardia euroa, mutta tänään kokouksen alkaessa puhuttiin noin 10-13 miljardin paketista.

Keskusteluissa summan pienentämiseksi oli IMF:n ajama sijoittajien ja tallettajien rokottaminen, mutta EU-komissio ja Kypros vastustivat sitä tiukasti. Sen sijaan sopua odotettiin siitä, että Kypros velvoitetaan tukipaketin yhteydessä tiettyihin veroratkaisuihin, kuten yritysveron korotukseen ja jonkinlaiseen uuteen talletusveroon.

Valmisteluun on viime viikkoina pantu kierroksia, koska puheet sijoittajien ja tallettajien mahdollisista tappioista ovat saaneet markkinat hermoilemaan ja nostattaneet huolta pankkien tallettajapaosta.

Katso Helena Petäistön juttu Brysselistä (Kymmenen uutiset 15.3.2013)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.